Svijet

SUKOB: SAD zabrinut jer su Rusi prodali 36 vojnih zrakoplova Siriji

SAD je još 13. siječnja dao Moskvi do znanja kako je zabrinut zbog ruskog broda koji je u Siriju prevozio 60 tona oružja i vojne opreme.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Navodna prodaja 36 ruskih vojnih zrakoplova Siriji je vijest koja prilično zabrinjava, pokaže li se da je istinita, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland.

"I mi smo pročitali isti napis. Potvrdi li se ta vijest bit će to prilično zabrinjavajuće", kazala je Nuland na tiskovnoj konferenciji na pitanje o prodaji zrakoplova o kojoj je u ponedjeljak pisao ruski tisak. Kako navodi dnevnik Kommersant, Sirija će od Rusije kupiti 36 školskih vojnih zrakoplova Jak-130 dok se sirijskom režimu uvode međunarodne sankcije zbog nasilnog gušenja prosvjeda protiv režima.

Američki podtajnik za bliskoistočna pitanja Jeffrey Feltman boravio je u ponedjeljak u Moskvi a Sirija je bila među glavnim temama razgovora koje je ondje vodio, dodala je Nuland.

SAD je još 13. siječnja dao Moskvi do znanja kako je zabrinut zbog ruskog broda koji je u Siriju prevozio 60 tona oružja i vojne opreme, po pisanju ruskih glasila. "Nismo dobili puno pojašnjenja u vezi s onim što se tada dogodilo", kazala je.

Osim o tom pitanju, Feltman se u Moskvi treba upoznati sa stajalištem Rusa u UN-ovu Vijeću sigurnosti u vezi sa Sirijom, u času kada Arapska liga predlaže novi plan kojim se na koncu predviđa odlazak predsjednika Bašara al-Asada. Njemačka i druge europske zemlje zatražit će od Vijeća da "podupre" taj novi plan.

"Razgovarat ćemo (s Rusijom) i o tome kako omogućiti pomak u UN-u", zaključila je američka glasnogovornica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrakoplov, rusija, sirija, sad