A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/erdogan_sarkozy.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Turski premijer: Francuski senat izglasao rasistički zakon | Politika+
Svijet

REAKCIJA: Turski premijer: Francuski senat izglasao rasistički zakon

'To glasovanje je bio 'pokolj slobodne misli', a zakon je za Tursku potpuno ništavan i nevažeći', rekao je Erdogan.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tekst zakona kojim se kažnjava nijekanje genocida nad armenskim narodom iz vremena Osmanskog carstva što ga je usvojio francuski parlament diskriminatoran je i rasistički, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Tekst koji je izglasovao francuski Senat diskiminatoran je i rasistički", rekao je Erdogan zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP).

To glasovanje je bio "pokolj slobodne misli", a zakon je za Tursku "potpuno ništavan i nevažeći", rekao je Erdogan i najavio oštre sankcije Francuskoj.

Zakon je u Senatu usvojen sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" čime je završen postupak u francuskom parlamentu, jer je donji dom, Nacionalna skupština zakon prihvatila u prosincu. Da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji za to ima dvotjedni rok.

Za negiranje turskog genocida nad Armencima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odmah je osudilo odluku francuskog parlamenta i očekuje se da će povući svog veleposlanika iz Francuske s kojom je Turska pogoršala odnose i ranije. Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju.

>> Turska zaoštrila odnose s Francuskom zbog spornog zakona

 

Zakon o kažnjavanju negiranja genocida predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a Ankara tvrdi da je to mjera kojom Sarkozy želi pridobiti glasova 500 tisuća građana armenskog podrijetla za predsjedničke izbore 22. travnja na kojima se kani ponovo kandidirati.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji pokolj 1,5 milijuna Armenaca počinjen 1915. godine naziva genocidom, a tu kvalifikaciju Turska odbacuje te Armence smatra žrtvama Prvog svjetskog rata.

Turski premijer Erdogan odaslao je i oštro upozorenje iračkim vlastima optužujući ih da potiču međuvjerske sukobe. "Irački premijer Nuri al-Maliki mora shvatiti sljedeće: ako počinjete proces sukobljavanja u Iraku u obliku vjerskog sukoba, mi nećemo moći šutjeti", rekao je Erdogan u Ankari.

Podsjetio je da Turska i Irak dijele granicu. Al-Maliki je nedavno optužio Tursku da se miješa u unutrarnja pitanja Iraka jer je Erdogan pozvao sve iračke frakcije da "poslušaju svoju savjest" i ne ulaze u međuvjerske sukobe koji bi mogli prerasti u "bratoubilački rat".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turska, erdogan, armenija