A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-569.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Austrija želi slučaj pranja novca protiv Sanadera prepustiti Hrvatskoj | Politika+
Hrvatska

DOSSIER SANADER: Austrija želi slučaj pranja novca protiv Sanadera prepustiti Hrvatskoj

Na računima koji su pripadali Sanaderu ili članu njegove obitelji nalazilo se 1,3 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina/APA

Austrijsko pravosuđe želi prepustiti Hrvatskoj kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera u slučaju sumnje u pranje novca, doznala je u utorak austrijska novinska agencija APA.

Državno odvjetništvo u Beču zaduženo za borbu protiv korupcije poslalo je zahtjev Hrvatskoj za preuzimanje slučaja, izjavila je za APA-u glasnogovornica toga državnog odvjetništva Eva Habicher.

Na računima koji su pripadali Sanaderu ili članu njegove obitelji navodno se nalazilo 1,3 milijuna eura.

Odgovor iz Hrvatske još nije stigao, navodi agencija.

Jedna banka iz Tirola podnijela je u prosincu 2010. prijavu zbog sumnje u pranje novca, jer je ustanovljeno da se na računima koji su pripadali Sanaderu ili članu njegove obitelji nalazilo 1,3 milijuna eura.

Riječ je o "novcu što ga je Sanader zaradio prije svoje političke karijere, kao poduzetnik", prenijela je APA riječi njegova odvjetnika. Sanader je odbacio navodnu upletenost u aferu koruške banke Hypo Alpe Adria, odnosno primanje provizije.

Bivši predsjednik hrvatske vlade zatražio je u međuvremenu od zemaljskoga kaznenoga suda u Beču obustavu postupka za pranje novca. Sredinom siječnja zahtjev je odbačen, izjavila je Eva Habicher za APA-u. Sanader međutim još može uložiti žalbu protiv te odluke, budući da dvotjedni rok od pisane odluke još nije istekao.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prije nekoliko je tjedana poslalo zamolbu hrvatskim pravosudnim vlastima da preuzmu postupak, jer se navodno djelo dogodilo u Hrvatskoj, a osumnjičeni se također nalazi u Hrvatskoj. Kad bi Sanader u Hrvatskoj bio oslobođen optužbe, onda ni u Austriji ne bi bio više osumnjičen, objasnila je Habicher.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dossier sanader, pranje novca, ivo sanader, Eva Habicher