A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/damir-kajin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kajin protiv ukidanja povlaštenih mirovina: Otišao sam u mirovinu da ne bih bio stupido | Politika+
Hrvatska

SABOR: Kajin protiv ukidanja povlaštenih mirovina: Otišao sam u mirovinu da ne bih bio stupido

Mirando Mrsić: Donošenje ovog zakona je opravdano i politički je važno.

FOTO: Damir Kajin
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je jutros, predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, da su one politički važne iako su njihovi učinci na mirovinski sustav zanemarivi.

 

DAMIR KAJIN: Otišao sam na jedan dan da mi netko za pet ili šest godina ne bi rekao da sam stupido i mona i da nisam iskoristio pravo koje sam imao.

"Donošenje ovog zakona je opravdano. Njegov učinak na mirovinski sustav financijski je zanemariv, no on je politički važan", rekao je Mrsić zastupnicima.


Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima bi se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukinule tzv. povlaštene mirovine, pa bi oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivali kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, odgovara gospodarskom trenutku u Hrvatskoj, ocijenio je.

Osim što se spomenutim dužnosnicima ukidaju posebni uvjeti za odlazak u mirovinu, predloženim se izmjenama ukida i pravo po kojem su dosad imali pravo na najvišu mirovinu, onu iznad 17.000 kuna, koja je dvostruko viša od najveće dopuštene mirovine svih ostalih građana.

Na mirovine saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora zato se više ne bi primjenjivale odredbe Zakona o najvišoj mirovini po kojima su mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu iznad 17.000 kuna za 40 godina radnog staža.

Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika, rekao je Mrsić.

"Ovaj zakon ne smije utjecati na mirovinska prava onih koji su ih ostvarili prije njegovog stupanja na snagu", rekao je Mrsić. Iznimno je važno, kazao je, da taj zakon, po hitnom postupku, mirovine saborskih zastupnika uskladi s mirovinama hrvatskih radnika. Niti jedna zemlja u EU nema tolikog nesrazmjera, kazao je ministar Mrsić dodajući kako u 16 eurospkih zemalja nema nikakvih privilegija za članove parlamenta kada idu u mirovinu.

 

S osobitim je zanimanjem praćena rasprava IDS-ovca Damira Kajina, jednog od osam zastupnika novog saziva Sabora i jedinog iz Kukuriku koalicije koji je na jedan dan aktivirao povlaštenu mirovinu kako bi preduhitrio zakon. On se nije složio s potpunim ukidanjem povlaštenih mirovina. Moje je mišljenje da treba zaštititi ljude koji su sve svoje dali politici, rekao je Kajin. Zatražio je da se promisli da se ugradi odredba koja bi zastupnicima nakon Sabora omogućila da se vrate na staro radno mjesto.

Otišao sam na jedan dan da mi netko za pet ili šest godina ne bi rekao da sam stupido i mona i da nisam iskoristio pravo koje sam imao, rekao je Kajin.

Kajinovo objašnjenje SDP-ovac Šime Lučin ocijenio je uvredljivim, a predsjednik Sabora Boris Šprem ipak nije kaznio Kajina za povredu poslovnika.

 

Prihvate li se izmjene Zakona, oni bi, kao i ostali umirovljenici, na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, mogli imati najvišu mirovinu - za 40 godina staža oko 8.800 kn. Najviša povlaštena mirovina sada iznosi 17.700 kn.


Hrvatski laburisti i HDZ u proceduru su uputili izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika, kojima bi se ukinula i povlaštena predsjednička mirovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

povlaštene mirovine, mirando mrsić