Zagreb

GRADONAČELNIK: VIDEO Milan Bandić: Svako poskupljenje mora se uzeti s rezervom i oprezom

Uputili smo upit Zagrebačkom holdingu o planu poslovanja u 2012. i zatražili izvješće Nadzornog odbora i stajalište trgovačkog društva, no odgovor nismo dobili.

FOTO: Milan Bandić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas komentirajući svoju odluku o uskraćivanju suglasnosti Zagrebačkome holdingu na poskupljenje usluga javnoga gradskog prijevoza od 1. veljače da se svako poskupljenje za svaku lipu u vremenima gospodarske krize i recesije mora uzeti s rezervom i oprezom i biti dobro obrazloženo kako se građane ne bi dodatno opteretilo.

Uputili smo upit Zagrebačkom holdingu o planu poslovanja u 2012. i zatražili izvješće Nadzornog odbora i stajalište trgovačkog društva, no odgovor nismo dobili, rekao je Bandić na konferenciji za novinare. Svi čimbenici koji odlučuju o poskupljenju, pogotovo kad je riječ o zahtjevu za povećanjem za više od 50 posto, trebaju biti odgovorni za donošenje odluka, istaknuo je te dodao kako on osobno od toga ne bježi.

Na novinarsko pitanje kako komentira najave iz ZET-a da bi odgoda poskupljenja mogla ozbiljno ugroziti njegovo poslovanje i pad kvalitete prijevoza, Bandić je odgovorio da su o tome trebali razmišljati prije. Zagrebački gradski prijevoz nije poskupio od početka 2008., podsjetio je Bandić i naveo kako je i tada upozoravao na potrebu racionalnijeg poslovanja, no i danas je, istaknuo je, jeftiniji nego, primjerice, u Splitu i Rijeci.

U vezi sa zahtjevom za poskupljenje odvoza smeća i najavom novog modela naplate, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo rekao je kako "postoji dvojba" o izboru sustava naplate, to jest hoće li biti po metru četvornome površine, broju članova kućanstva ili volumenu otpada. Gradonačelnik Bandić drži da je najpoštenija kombinacija modela naplate po volumenu i broju članova kućanstva.

Na pitanje u vezi s nastavkom izgradnje bazena Svetica Bandić je odgovorio da je izmjena projekta pri kraju, da očekuje nastavak radova i da će objekt biti otvoren do početka kupališne sezone 2012. te da će grad Zagrebačkome holdingu redovito uplatiti sve svoje obveze.

Na pitanje o izgradnji podzemne garaže u Klaićevoj ulici gradonačelnik je odgovorio da će se više znati do 15. veljače te da treba poštovati proceduru i zakonske propise i da se može trošiti samo ono što je ostvareno prihodom.

Na pitanje o izgradnji doma umirovljenika u Maksimiru, gdje već ima dom umirovljenika, Bandić je rekao kako se odluka o tome donosi na temelju prijedloga mjesne samouprave i vijeća gradskih četvrti gdje za to postoji interes, isto kao o tome gdje će se graditi škole ili dječji vrtići.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, zet