A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/carlo-maria-vigano-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nadbiskup Vigano upozorava Benedikta XVI na korupciju u Vatikanu | Politika+
Hrvatska

CRKVA: Nadbiskup Vigano upozorava Benedikta XVI na korupciju u Vatikanu

Iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao, a svoj premještaj u Washington ocjenjuje kao "presudu i kaznu".

FOTO: Carlo Maria Vigano
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Monsignor Carlo Maria Vigano, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio je u nekoliko pisama Benedikta XVI na korupciju i prijevare u administraciji Svete Stolice, izviještavaju talijanski mediji.

Vigano iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao "presudu i kaznu".

Papa je u listopadu imenovao monsignora Vigana apostolskim nuncijem (veleposlanikom) u Sjedinjenim Državama. Ta zamjena je već protumačena kao moguće nepovjerenje za tog talijanskog visokog crkvenog dužnosnika, cijenjenog po strogosti u upravi Vatikana.

Dnevni listovi Corriere della Sera i Libero objavili su dijelove pisama koje je Vigano uputio Benediktu XVI.

U njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao "presudu i kaznu".

- Moj premještaj izaziva zbunjenost i malodušnost onih koji su vjerovali u moguće ispravljanje brojnih korupcija i malverzacija, objasnio je Vigano Papi u pismu prošlog ožujka. On je uputio primjedbe i svojim prethodnicima, ali i talijanskim bankarima među kojima i Ettoreu Gottiju Tedeschiju, predsjedniku Uprave vatikanske banke, jer su vodili računa o vlastitim, a ne interesima Vatikana.

Vigano je ukazao i na skupu upravu tehničkih službi, posebice da su radovi uvijek povjeravani istim tvrtkama, za dvostruko više tarife od onih prema kojima se radovi izvode izvan Vatikana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Benedikt XVI, korupcija, crkva, vatikan, Carlo Maria Vigano, Ettore Gotti Tedeschi