Zagreb

RAZGOVOR: Tomašević: Nastupi na sajmovima potrebni Hrvatskoj i Zagrebu

Zagrebačka Turistička zajednica je tijekom siječnja već nastupila na nekoliko međunarodnih sajmova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

S obzirom na imidž i veličinu hrvatskog i zagrebačkog turističkog tržišta, promotivni nastupi na međunarodnim turističkim sajmovima i prezentacije u svijetu itekako su potrebne, jer se time ne samo dodatno skreće pažnja svjetskih turističkih profesionalaca i šire publike na Hrvatsku i Zagreb nego se otvaraju i prilike za povećanje broja posjetitelja i prihoda od turizma što se već pokazalo zadnjih nekoliko godina, istaknula je u razgovoru za Hinu direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Amelia Tomašević povodom intenzivnih promotivnih turističkih nastupa do kraja ožujka.

Zagrebačka Turistička zajednica je tijekom siječnja već nastupila na nekoliko međunarodnih sajmova samostalno i/ili u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), a sličan će ritam nastaviti i u veljači te ožujku kada planira devet nastupa na sajmovima, prezentacijama i radionicama diljem svijeta.

Tako će u veljači samostalno nastupiti na radionicama u tri indijska grada Mumbaiu, Bangaloreu i New Delhiju, na sajmovima u Istanbulu, New Delhiju te u Sofiji i Bangkoku gdje će biti i jedini izlagač iz Hrvatske, dok će zajedno sa HTZ-om u veljači i ožujku biti na sajmovima u Tel Avivu, Milanu, Beogradu i Lisabonu.

U svemu je najvažnije, naglašava Tomašević, potaknuti protok pozitivnih informacija o Zagrebu kao turističkoj destinaciji te efikasno utjecati na potencijalne posjetitelje.

Sukladno Programu rada TZGZ-a, koji je za ovu godinu ukupno 'težak' oko 57 milijuna kuna, planiraju nastupe na 48 turističkih sajmova, od čega na 23 u suradnji s HTZ-om, a na ostalima samostalno. Posebne prezentacije ove godine planiraju u Budimpešti, Sofiji, Varšavi, Madridu i Lisabonu te na tradicionalnoj božićnoj večeri u New Yorku.

Tomašević pritom ističe da će ove godine u odnosu na prošlu nastupiti na manje sajmova, radionica i posebnih prezentacija, kao i da za to ove godine izdvajaju 20 posto manje novca odnosno za sajamske nastupe planiraju 2,5 milijuna kuna, a za posebne prezentacije 800 tisuća kuna.

Naglašava i kako se Zagreb zadnjih nekoliko godina uz sustavnu promociju, suradnju s medijima diljem svijeta, organizacijom posebnih promocija te nastupom na turističkim sajmovima i kongresnim burzama premetnuo u jedan od obaveznih lokaliteta za posjetiti u Hrvatskoj.

O tome govore i rezultati dolazaka i noćenja u Zagreb, čiji se porast posljednjih godina izražava u dvoznamenkastim postocima. Prošle je godine u Zagrebu bilo 664,2 tisuće turista koji su ostvarili 1,14 milijuna noćenja, što je po 10 posto više nego 2010.

Od ukupnog broja turista većina su ili njih 516,4 tisuće bili stranci koji su ostvarili 869,2 tisuće noćenja te time ostvarili poraste od 13 odnosno 11 posto.

Najviše stranih turista u Zagreb je prošle godine došlo iz Njemačke, Italije, SAD-a, Španjolske i Francuske, dok su po broju ostvarenih noćenja na prvom mjestu također Nijemci, a slijede ih gosti iz SAD-a, Italije, Španjolske te Velike Britanije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

amelia tomašević, zagreb