A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-covic-201.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Čović: Poskupljenje prijevoza nužno kako bi se ublažili problemi ZET-a | Politika+
Zagreb

ZET: Ivo Čović: Poskupljenje prijevoza nužno kako bi se ublažili problemi ZET-a

Treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici Zagrebačkog električnog tramvaja.

FOTO: Ivo Čović
Piše: PolitikaPlus/Hina

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) koji je u proteklih nekoliko godina kumuliran na milijardu kuna i ugrožava redovito poslovanje, upozorio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u aktualnom satu sjednice Gradske skupštine.

Podsjetio je da cijene prijevoza nisu mijenjane od 2008., radi socijalne osjetljivosti, ali da su energenti u tom razdoblju višestruko poskupjeli. Također je rekao kako su informacije o zahtjevu za poskupljenjem od 51 posto koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene i ne odgovaraju realnosti i da su rađene po čudnoj metodologiji.

Čović je pojasnio da bi prema prijedlogu korekcije cijena pojedinačne karte ZET-a bila 10 kuna, za razliku od sadašnjih 7,5 odnosno osam kuna, a da bi cijena opće, radničke pokazne karte bila nepromijenjena 290 kuna, odnosno na godišnoj razini 3480 kuna plativa u 12 rata.

Promjena bi bila u slučaju đačke i umirovljeničke karte, koji su donedavno imali pravo na besplatan prijevoz, a njezina je cijena već pet godina nepromijenjena i iznosi 83 kune. Cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je na razini prosjeka, a ne najviše u državi, ustvrdio je.

Čović je apelirao na sve u lancu odlučivanju da se što prije odobri poskupljenja kako bi se problemi u ZET, ako ne riješili, bar donekle ublažili. Treba uravnotežiti sustav kako bi mogao funkcionirati, jer nedostaje više od 300 milijuna kuna, rekao je Čović.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da je još u travnju 2008. upozoravao Upravu Zagrebačkog holdinga u predvečerje krize na potrebu racionalnijeg poslovanja, no bez odjeka. "Krug se zatvorio i dalje više ne možemo", rekao je Bandić, ali odgovornost nitko ne može izbjeći. Nemam nikakvog uvida u poslovanje holdinga, kako ni plan poslovanja za 2012. , a traži se moja suglasnost za povećanje cijena. "Nisam toliko bedast, neće proći", poručio je gradonačelnik pozvavši na žurno rješevanje problema. Očekujem stav Skupštine trgovačkog društva i Nadzornog odbora holdinga, rekao je Bandić i ustvrdio da se dovodi se u pitanje funkcioniranje Zagrebačkog holdinga.

Zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) ustvrdila je da bi građani poskupljenjem trebali platiti loše poslovanje holdinga i ZET-a te pozvala predsjednika uprave Čovića da odstupi jer nije stanju voditi holding, a kako bi se našlo bolje rješenje. Čović joj je uzvratio da problemi ostaju s njim ili bez njega, ako se ne povećaju cijene i omogući normalno poslovanje zbog porasta troškova, jer kvaliteta usluge ima svoju cijenu. Najavio je da će ne riješi li se taj problem povući konzekvence.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo čović, tramvaji, zet, zagrebački holding