Mojbiz

KRITIKE: SINDIKATI: Plaće padaju za 80 kuna! ANALITIČARI: Gospodarstvo neće doživjeti rast!

Premijer najavio rast plaća i gospodarstva, sindikati i analitičari ga demantiraju.

Piše: Vanja Deželić

Vlada Republike Hrvatske donijela je prijedlog za izradu proračuna u 2012. godini, na koji su već u startu iznimno ponosni. S njihovim pozitivnim komentarima se ne slažu stručnjaci, prvenstveno sindikati s kojima se Vlada nije konzultirala prilikom donošenja prijedloga.

Razina ukupnih rashoda državnog proračuna iznosi 117,6 milijardi kuna, najavljuje se rast BDP-a do 0,8 posto u ovoj godini, PDV raste na 25 posto, ali smanjuje se s 23 na deset posto za ulja, masti, dječju hranu i račune za vodu. Obvezatno zdrastveno osiguranje pak više neće opterećivati porezom od 15 već 13 posto, a očekuje se i rast plaće od 65 do 80 kuna.

DAMIR NOVOTNY: Ovih pet do šest milijardi svakako nije dovoljno, treba zaokret u ekonomskoj politici, potaknuti gospodarstvo, olakšati položaj kućanstava. Ovim putem ne vidim kako će se to učiniti

- Povećava se neoporezivi dio dohotka, a plaće se povećavaju za 750 tisuća radnika u rasponu od 65 do 80 kuna - rekao je slavodobitno premijer Zoran Milanović.


No kako to uistinu izgleda?

- Te odluke ne idu na ruku građanima jer ove stope udaraju izravno na velik broj plaća. Primjerice, bruto plaća od šest tisuća kuna je nakon svih poreza u neto obliku iznosila 4440 kuna, a sada će biti četiri kune manja, ako ne računamo prirez. Prosječna plaća, bez prireza, pada za 80 kuna, ne raste za 65 do 80 kako je rečeno - rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

Spomenuli ste ranije da se sve odluke donose bez konzultacije s vama.

- Tako je, Vlada se nije konzultirala sa socijalnim partnerima o pitanjima koja su socijalno osjetljiva, a ovo su socijalno osjetljiva pitanja jer se iz priloženog vidi kako će proračun plaćati isključivo građani, kao što su činili i do sada - kazao je.

Naglasio je Sever i kako povećanje dohotka ne može biti produktivno, kao što smanjenje obvezatnog zdrastvenog osiguranja može narušiti kvalitetu usluge. Ekonomski analitičari također nisu zadovoljni mjerama koje su najavljene iako ministar Branko Grčić ističe da se ovim smjernicama štite najugroženiji, jača se konkurentnost gospodarstva i stabiliziraju javne financije.

- Treba naglasiti kako je dobro što se zaustavio trend rasta deficita javnih potreba, ali to nije dovoljno, potrebno je daleko više napora - rekao nam je nezavisni ekonomski analitičar Damir Novotny.

On smatra kako treba promijeniti smjer i ugledati se u druge zemlje koje su uspješno prebrodile krizu.

- Vlada Jadranke Kosor je ostavila dvadeset milijardi kuna deficita i to nije lako namiriti, ali postoje načini. Ovih pet do šest milijardi svakako nije dovoljno, treba zaokret u ekonomskoj politici, potaknuti gospodarstvo, olakšati položaj kućanstava. Ovim putem ne vidim kako će se to učiniti, a primjeri kako bi to trebalo učiniti postoje u svim zemljama Europske unije, oni su prebrodili krizu. Dakle, vladajući znaju kako, samo je pitanje političke volje hoće li krenuti tim putem - smatra Novotny.

Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić nije bio toliko negativan u ocjenama, prvenstveno pozdravlja činjenicu kako nakon dugog niza godina imamo smanjenje rashoda.

KREŠIMIR SEVER: Vlada se nije konzultirala sa socijalnim partnerima o pitanjima koja su socijalno osjetljiva, a ovo su socijalno osjetljiva pitanja jer se iz priloženog vidi kako će proračun plaćati isključivo građani

- Od 2008. godine rashodi se povećavaju, a to je i dovodilo do još veće krize. Dobro je što se to napokon mijenja - kazao je Šantić.

Rast PDV-a smatra očekivanim jer je to brz i efikasan način za povećanje prihoda, ali smatra kako gospodarstvo neće profitirati time.

- Realni su rizici da gospodarstvo neće zabilježiti rast BDP-a, ali dobro je što se novim potezima olakšava ionako teška godina za poduzetnike - objašnjava.

Olakšava li situaciju povećanje dohotka na plaće više od osam tisuća kuna?

- Ne. To povećava progresivnost, a to znači udar na plaće i povećanje sive ekonomije, mnogi će izbjegavati dodatna davanja - smatra Šantić.

 

>> Ivo Josipović o prvih trideset dana: Još nije jasno koja je strategija nove vlade

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, rashod, prihod, proračun, hrvatska