A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nokia-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nokia 2011. godinu zaključila s milijardu eura gubitka | Politika+
IT

REZULTATI: Nokia 2011. godinu zaključila s milijardu eura gubitka

Tržišni udio Nokije s 40 posto u prvoj polovici 2008. pao na 23 posto polovicom 2011.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Finska Nokia izvijestila je u četvrtak o velikom gubitkom za cijelu 2011. kao i za četvrto tromjesečje, zbog pada prodaje mobitela. Za cijelu 2011. kompanija je zabilježila gubitak od 1,2 milijarde eura, u odnosu na neto dobit od 1,8 milijarde eura godinu ranije.

U Nokiji očekuju da će njihov Odjel za uređaje i usluge, koji uključuje najvažnije poslovanje s pametnim telefonima, zaključiti prvo ovogodišnje tromjesečje na pozitivnoj nuli, „plus-minus dva postotna boda".

U četvrtom tromjesečju imala je pak neto gubitak od 1,07 milijardi eura, u odnosu na dobit od 745 milijuna eura u posljednjem tromjesečju 2010.

Neto prihodi u razdoblju od listopada do prosinca smanjili su se na godišnjoj razini za 21 posto, na 10,0 milijardi eura, a u cijeloj prošloj godini pali su za devet posto, na 38,66 milijardi eura.

Izvršni direktor Nokije Stephen Elop ipak je rezultate u četvrtom tromjesečju nazvao "značajnim korakom u transformaciji Nokije". Bivši nedodirljivi svjetski lider u segmentu mobilnih telefona najavio je prošle godine da više neće objavljivati podatke o udjelu na tržištu, no za drugo tromjesečje 2011. analitičari su izračunali da je njegov udio iznosio 23 posto, u usporedbi s rekordnih 40 posto u prvoj polovici 2008.

U Nokiji očekuju da će njihov Odjel za uređaje i usluge, koji uključuje najvažnije poslovanje s pametnim telefonima, zaključiti prvo ovogodišnje tromjesečje na pozitivnoj nuli, „plus-minus dva postotna boda".

Ta prognoza temelji se na očekivanjima da će na poslovanje vezano za pametne telefone utjecati „konkurencijska dinamika u industriji", "veći od uobičajenog sezonski pad" neto prihoda i "makroekonomsko okruženje".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poslovni rezultati, mobiteli, nokia, Stephen Elop