IT

PREUZIMANJA: Telekom Srbije ponovno u stopostotnom srbijanskom vlasništvu!

Za financiranje otkupa Telekom Srbije je uzeo kredit u ukupnom iznosu od 470 milijuna eura.

Piše: P/H

Predstavnici srbijanske telekomunikacijske tvrtke Telekom Srbija' i grčke tvrtke OTE u četvrtak su u Beogradu potpisali dokument o prijenosu 20 posto dionica srbijanske tvrtke s OTE-a na Telekom Srbije, čime ta tvrtka prelazi u stopostotno srbijansko vlasništvo.

Naime, u Telekomu Srbija država će imati 80 posto dionica, a sam Telekom Srbija 20 posto. Ugovor o prodaji, vrijedan 380 milijuna eura, temeljem kojega je Telekom Srbije postao vlasnik 20 posto dionica koje su bile u vlasništvu OTE-a, potpisan je krajem prosinca 2011. godine.

Telekom Srbije će otkup 20 posto dionica financirati dijelom iz kredita (320 milijuna eura), a 60 milijuna eura osigurat će iz vlastitih sredstava. Za financiranje otkupa dionica Telekom Srbije je uzeo kredit u ukupnom iznosu od 470 milijuna eura od 19 domaćih i međunarodnih banaka, od čega će se 150 milijuna eura koristiti za refinanciranje postojećeg kredita Telekoma.

Prema riječima direktora Telekoma Srbija, Branka Radujka, u 2011. godini dobit neto dobit tvrtke iznosila je više od 200 milijuna eura.


Telekom Srbije u stopostotnom vlasništvu ima i telekomunikacijsku tvrtku Mtel u Crnoj Gori, koja funkcionira kao treći mobilni operater u toj državi, te 65 posto vlasništva u Telekomu Srpske u Bosni i Hercegovini. Grčkoj kompaniji OTE i Telekomu Italia bilo je 1997. godine prodano 49 posto dionica Telekoma Srbije, za oko 1,56 milijardi tadašnjih njemačkih maraka. Talijani su tada kupili 29 posto, a Grci 20 posto dionica, dok je država imala 51 posto dionica.

Srbija je 2003. otkupila talijanski paket za 195 milijuna eura, a pregovori s grčkom kompanijom započeli su prošle godine, nakon neuspjelog natječaja za prodaju 51 posto kapitala Telekoma Srbija (cijeli grčki paket i 31 posto u vlasništvu Srbije), i to za cijenu od 1,4 milijarde eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko radujko, telekom srpske, ote, telekom srbije, spajanja i preuzimanja