A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/leon-panetta-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Panetta objavio detalje oštrih proračunskih rezova Pentagona | Politika+
Hrvatska

PRORAČUN: Panetta objavio detalje oštrih proračunskih rezova Pentagona

Nacrt proračuna uključuje 487 milijardi dolara smanjenja potrošnje za vojsku tijekom sljedećeg desetljeća.

FOTO: Leon Panetta
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki ministar obrane Leon Panetta u četvrtak je u Pentagonu predstavio nacrt proračuna za fiskalnu godinu 2013., u koji je ugrađeno 10-godišnje ograničavanje rashoda koji predviđa smanjenje kopnene vojske, sporiju nabavku nove generacije nevidljivih lovaca, te povlačenje starijih zrakoplova i ratnih brodova.

Obamina administracija traži 525 milijarde dolara za osnovne operativne troškove američke vojske za fiskalnu godinu koja počinje u listopadu, te dodatnih 88,4 milijarde dolara za potporu vojnicima u ratu u Afganistanu, izvijestili su američki mediji.

Nacrt proračuna uključuje 487 milijardi dolara smanjenja potrošnje za vojsku tijekom sljedećeg desetljeća.

Ukupni predloženi plan rashoda za 2013. je za oko 33 milijarde dolara manji od razine potrošnje koju je Kongres odobrio za 2012. - 531 milijardu dolara za osnovni vojni proračun i 115 milijardi dolara za rat.

"To će biti test da li je smanjenje deficita samo pričanje ili akcija", rekao je Panetta predstavljajući proračun novinarima u Pentagonu.

Nacrt proračuna uključuje 487 milijardi dolara smanjenja potrošnje za vojsku tijekom sljedećeg desetljeća, kao posljedica dogovora o smanjenju duga, zaključenog prošle godine u Washingtonu. Proračunski rezovi utjecat će na oružane snage u cjelini ali i na radna mjesta u vojnoj industriji, pa će ovogodišnji nacrt proračuna biti podvrgnut pomnom ispitivanju. Proizvođači su pokrenuli kampanju za očuvanje radnih mjesta povezanih s vojskom, a vojna potrošnja mogla bi postati tema u izbornoj godini u zajednicama vezanim uz vojsku.

"Da ne bude sumnje, uštede koje smo predložili utjecat će na svih 50 saveznih država, na mnoge okruge diljem Amerike", kazao je Panetta. Između ostalog, nacrtom proračuna predlaže se da mornarica uspori gradnju novih brodova, da ratno zrakoplovstvo ukine šest taktičkih lovačkih eskadrila, te da kopnena vojska i marinski korpus smanje broj pripadnika za oko 100.000.

Rezovi će također uključivati sporiju nabavku naprednih nevidljivih lovaca F-35. Mornarica će ranije umiroviti sedam krstarica i dva amfibijska broda, a zrakoplovstvo povući iz službe starije transportne zrakoplove. Panetta je najavio da će vojska smanjiti broj pripadnika za 80.000, s današnjih 570.000 na 490.000 do 2017., što je nešto iznad broja vojnika prije napada na SAD 11. rujna 2001. Marinski korpus smanjit će se za 20.000 na 182.000, također iznad razine od 11.rujna 2001.

Ratno zrakoplovstvo umirovit će neke starije zrakoplove, uključujući dvadesetak transportnih zrakoplova C-5A i 65 C-130 Hercules.

Mornarica bi zadržala flotu od 11 nosača zrakoplova, ali bi odgodila nabavku nekih novih brodova, uključujući i nove podmornice klase Virginija. Sadašnji planovi gradnje nove generacije podmornica koje bi nosile nuklearne projektile dugog dometa, bili bi odgođeni za dvije godine.

Nuklearna "trijada" - sposobnost vojske za izvede nuklearni udar pomoću interkontinentalnih balističkih projektila, podmornica i strateških nuklearnih bombadera, ostat će netaknuta.

Među ostalim mjerama štednje, Panetta je najavio da će predsjednik Barack Obama zatražiti od Kongresa pokretanje procesa za prenamjenu i zatvaranje nekih domaćih vojnih baza. Ministarstvo obrane nastavit će ulagati u ključne nove tehnologije kao što su bespilotne letjelice i obrana od balističkih projektila, rekao je Panetta.

Smanjivanje veličine vojske i marinskog korpusa dio je šire strategije koja treba smanjiti naglasak vojske na misije s velikim brojem vojnika kao što su Irak i Afganistan. Administracija također želi pomaknuti geografski fokus vojske s Bliskog istoka i prioritet dati azijsko-pacifičkoj regiji, pa se planira razvoj bombardera dugog doleta i drugog oružja kojim SAD može projicirati moć na velike udaljenosti.

Načelnik združenog stožera general Martin Dempsey, rekao je da smanjenje američke vojske uključuje određeni rizik, ali da neće narušiti njezinu sposobnost da bude premoćna u sukobu.

"Sposobnost je važnija od veličine. Da, strategija i proračun su smanjili veličinu snaga - postajemo mršaviji. No, ovaj proračun ne vodi do vojske u opadanju", kazao je Dempsey.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barack obama, leon panetta, pentagon, američka vojska