A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dujomir-marasoviv-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatski antifašisti se obrušili na HDZ-ovca Dujomira Marasovića | Politika+
Hrvatska

SABA RH: Hrvatski antifašisti se obrušili na HDZ-ovca Dujomira Marasovića

'Činjenica jest da je Dalmacija reintegrirana u NDH, u Hrvatsku i prije dolaska partizana', rekao je Marasović i izazvao gnjev.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) smatra skandaloznom jučerašnju izjavu HDZ-ova zastupnika Dujomira Marasovića na sjednici Hrvatskoga sabora po kojoj Dalmaciju nisu oslobodili Tito i njegovi borci, nego ustaški poglavnik Ante Pavelić te drži da ona dokazuje ili totalno neznanje, u što je teško vjerovati, ili namjerno falsificiranje povjesnih činjenica.

Ujedno SABA RH pita Marasovića je li "već uspio zaboraviti da je njegov idol Ante Pavelić još 1927. godine obećao talijanskim vlastima da će im prepustiti Dalmaciju i otoke" ako ga u Hrvatskoj dovedu na vlast.

Stjecajem povijesnih okolnosti, doista su 1941. Antu Pavelića postavile za poglavnika njihove tvorevine NDH upravo fašistička Italija i nacistička Njemačka. Neposredno zatim je 18. svibnja 1941. godine u Reinu doista potpisao ugovor kojim ustupa Primorje, Dalmaciju i najveći broj otoka Kraljevini Italiji, podsjeća SABA RH u priopćenju.

Tim je aktom fašističkoj Italiji prepustio na milost i nemilost 600.000 Hrvata iz Dalmacije, a mnogi od njih završili su u fašističkim logorima na Molatu, Rabu, Kraljevici, Bakru i mnogim drugima. Eto, tako je Ante Pavelić 'oslobodio' Dalmatince od njihove imovine, a mnoge i od života. Što su o tomu Pavelićevu 'oslobođenju' mislili Hrvati Dalmacije, pokazali su stupanjem u Narodnooslobodilačku vojsku (NOV), njih čak 100.000, ističe SABA RH.

"Za razliku od ustaškog poglavnika, maršal Tito je, na čelu NOV-a, doslovno oslobodio Dalmaciju, Primorje, otoke i Istru, koje je Pavelić tako benevolentno ustupio Italiji. Ako je to za dr. Marasovića zločin, tada ga moramo pitati koga to on predstavlja u Hrvatskome saboru", ističe u priopćenju SABA i poziva "sve demokratski opredijeljene građane Dalmacije da prema Marasoviću iskažu zasluženi prijezir".

Zastupnik Dujomir Marasović jučer je u Saboru poručio da se u povijesti uči osakaćena istina 'zatomljena politikom hrvatskog pomirenja'.

"Treba novim generacijama omogućiti da saznaju da su i partizani napravili mnoge zločine", rekao je Marasović i dodao kako bi, ako je Branimir Glavaš osuđen za ratni zločin nad dvjema osobama, da je pravne države, i Josip Broz Tito trebao biti proglašen ratnim zločincem.

Marasović je ustvrdio i kako je točno da su NDH i Ante Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre fašističkoj Italiji, ali da je činjenica i to da je Istra i prije Pavelića i NDH bila pod Italijom.

"Činjenica jest da je Dalmacija reintegrirana u NDH, u Hrvatsku i prije dolaska partizana. Prema tome, nije drug Tito vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, nego su NDH i Pavelić već vratili Dalmaciju, samo je Istra ostala. Malo učite povijest", poručio je jučer Marasović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante pavelić, dujomir marasović, tito