Mojbiz

MINISTAR FINANCIJA NA FACEBOOKU: Slavko Linić: PDV od 25 posto će biti dugotrajan, jer će i sređivanje Hrvatske potrajati

"S olakšicama gospodarstvo će smanjiti svoje rashode."

Piše: PP

Ministar financija odgovarao je na pitanja građanja postavljenih na službenim profilima Vlade na Twitteru i Facebooku.

"Naš cilj je i dalje smanjivanje zdravstvenog doprinosa za privredu jer privreda treba biti konkurentna."

Hoće li stopa od 25 posto za PDV biti trajna ili će se smanjiti kad se financije konsolidiraju?

Za sada će biti dugotrajna jer će sređivanje Hrvatske trajati zaista puno. Naš cilj je i dalje smanjivanje zdravstvenog doprinosa za privredu jer privreda treba biti konkurentna.


Zašto Vlada i u ovom proračunu izbjegava rezati broj zaposlenih u javnom sektoru?

Ovoj vladi je dovoljno da sreže posebne dodatke koje su imali pojedinci, da sreže broj prekovremenih i broj zaposlenih na određeno vrijeme i broj ugovora o djelu i već ćemo dobiti uštedu od dvije milijarde u cijelom sustavu. Zasad sasvim dovoljno, a 2012. ćemo iskoristiti za pregovore sa sindikatima i socijalnim partnerima i mijenjati kolektivne ugovore. Uvjeren sam da ćemo to uspjeti.

Kako jačim oporezivanjem potrošnje očekujete podići poduzetničku konkurentnost?

To što dižemo PDV, u isto vrijeme vraćamo gospodarstvu kroz smanjenje stope zdravstvenog doprinosa, smanjenje nameta parafiskalnih na šume, vode, spomeničke rente. To je ono što u biti pokušavamo poduzetnicima poticajnim mjerama dati u onom dijelu koji se odnosi na nova zapošljavanja. Daleko više mogu dobiti direktnim oslobađanjima koji njima omogućuju veću konkurentost tako da PDV za njih ne znači ništa. I vrlo jasna poruka građanima. S takvim olakšicama gospodarstvo će smanjiti svoje rashode, neće biti potreba dizanja cijena.

Kada ćete konačno uvesti porez na imovinu?

Ako ozbiljno odradimo posao vjerojatno od 1.1. 2013.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstveni doprinosi, zdravstvo, pdv, porez, slavko linić