A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/izložba.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tate Britain otkriva koliko su migracije utjecale na englesku umjetnost | Politika+
Kultura

IZLOŽBA: Tate Britain otkriva koliko su migracije utjecale na englesku umjetnost

Ideja je proizašla iz osobitosti zbirke muzeja, koja se bavi britanskom umjetnošću u zadnjih 500 godina.

Piše: PolitikaPlus

Jesu li krajolici velikog engleskog romantičnog slikara Johna Constablea doista autentična engleska ideja ili se zapravo radi o nizozemskom uvozu, tema je koju obrađuje otvorena izložba o utjecaju migracija na britansku umjetnost od 1500. naovamo u muzeju Tate Britain u Londonu.

Kako se navodi na web stranici muzeja, od flamanskih i nizozemskih slikara krajobraza i mrtve prirode 16.i 17. stoljeća, koji su dolazili u Veliku Britaniju u potrazi za novim mecenama, preko razdoblja političkih i vjerskih nemira, do recentne britanske umjetnosti, izložba nastoji dokazati kako je britanska umjetnost temeljno oblikovana sukcesivnim naletima raznih migracijskih trendova.

Krećući od uvjerenja da su upravo oni uvelike oblikovali britansku umjetnost od 1500. naovamo, izložba "Migrations" možda je jedina važnija izložba koja rame uz rame izlaže djela flamanskog baroknog slikara prve polovice 17. stoljeća Anthonyja van Dycka, nizozemskog slikara i teoretičara s kraja 19. i početka 20. stoljeća Pieta Mondriana i sedmočlane skupine Black Audio Film Collective osnovane 1982.

Ideja za izložbu proizašla je iz osobitosti same zbirke toga muzeja, koja se bavi isključivo britanskom umjetnošću u posljednjih 500 godina, ali istodobno pozamašan njezin dio uopće nije izvorno britanski.

Mnogi veliki slikari predstavljeni u galerijama Tate Britaina zapravo su imigranti, od Nizozemca Van Dycka do Amerikanaca u Londonu Johna Singera Sargenta, Sir Jacoba Epsteina ili Jamesa Abbotta McNeilla Whistlera.

Pružajući presjek 500-godišnje povijesti britanskog slikarstva, prateći ne samo kretanje samih umjetnika već i opticaj vizualnih jezika i ideja, izložba temi migracije i njezinu utjecaju na britansku umjetnost pristupa kroz "sedam avenija".

Jedna se bavi uvođenjem novih žanrova poput portreta i krajobraza u Britaniju. Druga viktorijanskom razmjenom i miješanjem ideja između Britanije, Francuske i Amerike, treća tematizira židovsku umjetnost, a četvrta se bavi izbjeglicama iz nacističke Europe. Jedan od posljednjih postava, koji se i kronološki bavi recentnijom poviješću, prikazuje djela iz 80-tih godina prošloga stoljeća u kojima umjetnici istražuju što znači istodobno biti i crnac i Britanac.

"Ono čime se mi ovdje bavimo je analiza utjecaja migracija na 500 godina britanske umjetnosti, s tezom da je taj utjecaj bio suštinski", kazala je za britanski Guaridan glavna kustosica izložbe Lizzi Carey-Thomas. Taj je utjecaj bio često podcjenjivan ili pak posve nepoznat. Primjerice, gotovo je nepoznato da navodno tradicionalna engleska škola krajobraznih slikara poput Thomasa Gainsborougha i Johna Constablea uopće nije autentično engleska, već je riječ o uvozu nizozemskih umjetnika kasnog 16. i ranog 17. stoljeća, dodaje Carey-Thomas.

Drugi 'uvezeni' žanrovi uključuju morsku tematiku, neformalne skupne portrete poznate kao 'konverzacijske slike', slike vjerske tematike, dekorativno slikanje, te slikanje životinja.

Izložba je otvorena do 12. kolovoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

engleska, london, migracije