A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/bismarck.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

AUDIO Pronađena 123 godine stara audio snimka njemačkog državnika Otta von Bismarcka! | Politika+
Tehnologija

SENZACIONALNO: AUDIO Pronađena 123 godine stara audio snimka njemačkog državnika Otta von Bismarcka!

Snimku je napravio 1889. godine njemački tehničar.

Piše: PolitikaPlus

Audio snimka njemačkog državnika Otta von Bismarcka pronađena je u muzeju Thomasa Edisona u SAD-u i objavljena nakon što joj je potvrđena autentičnost, što je svijetu dalo prigodu da čuje Bismarckov glas nakon više od sto godina, piše BBC na svojoj internetskoj stranici.

Snimku je napravio 1889. godine njemački tehničar koji je radio za izumitelja fonografa, Thomasa Edisona. Snimku je obnovio Edisonov muzej u New Jerseyju koristeći se digitalnom tehnologijom.

 

Njemačka Zaklada Otta von Bismarcka ovo je otkriće nazvala "senzacionalnim", jer je smatrala da je snimka izgubljena.


Bismarck na snimci recitira poeziju, pjesme i daje savjete svom sinu Herbertu. Intrigantno, kako piše BBC, u jednom je trenutku recitirao prve stihove francuske himne Marseljeze, zemlje koju je razbio u Francusko-pruskom ratu 1870. godine.

Ovo je jedina poznata audio snimka "željeznog kancelara". Otto von Bismarck (1809-1898) bio je pruski premijer i prvi njemački kancelar nakon njezina udjedinjenja pod pruskim vodstvom 1871. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

edison, njemačka, BISMARCK