Zagreb

STIPENDIJE: Bandić uručio gradske stipendije učenicima za deficitarna zanimanja

Najviše stipendija dodijeljeno je za zanimanje elektorinstalatera te plinoinstalatera i pekara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u Dvercu uručio 57 stipendija učenicima prvih razreda strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Najviše stipendija dodijeljeno je za zanimanje elektorinstalatera te plinoinstalatera i pekara.

Najviše stipendija dodijeljeno je za zanimanje elektorinstalatera (10 učenika) te plinoinstalatera i pekara (devet učenika), kao i za dimnjačara (sedam učenika) odnosno autolakirera i vodoinstalatera (pet učenika). Tri stipendije dobili su budući slastičari, a po dvije konobari i strojobravari. Grad Zagreb stipendirat će i po jednog staklara, tesara i zidara, dok za zanimanje krovopokrivača nije bilo zainteresiranih učenika.

Bandić je podsjetio da Grad Zagreb još od 2003. dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja tako da je dosad stipendirao 1.180 učenika za 37 deficitanih zanimanja. Osim 57 novih stipendista prvih razreda, trenutno stipendije dobiva i 80 učenika drugih razreda te 123 učenika trećih razreda što znači da će zagrebačke stipendije u školskoj godini 2011/2012. dobiti ukupno 260 učenika za što će iz gradske blagajne biti izdvojeno tri milijuna kuna. Ukupno je za stipendije učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja Grad Zagreb dosad izdvojio 38 milijuna kuna.

Čestitajući dobitnicima gradske stipendije, Bandić je izrazio nadu da će se svojim znanjem i sposobnostima odužiti Gradu Zagrebu kako bi, rekao je, "svi zajedno bili još uspješniji i bolji".

Budući dimnjačar Ivan Kobeščak, zahvalio je gradonačelniku Bandiću i gradskoj upravi na materijalnoj podršci tijekom školovanja te obećao kako će se svi truditi da postanu što bolji majstori na ponos roditeljima i Gradu Zagrebu.

Gradska mjesečna stipendija u prvom razredu srednje škole iznosi 900 kuna, u drugom 1.200, a u trećem razredu 1.500 kuna.

Kriteriji za dobivanje stipendije su dobar uspjeh u 7. i 8. razredu osnovne škole, postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata.

Grad Zagreb je i ove godine raspisao natječaj za stipendiranje 120 učenika, prijavilo ih se njih 64-ero, a odobreno je 57 gradskih stipendija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, milan bandić