A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gazprom-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rusi priznali da nemaju dovoljno plina za sve: Gazprom smanjio isporuke EU | Politika+
Energetika

ZIMA: Rusi priznali da nemaju dovoljno plina za sve: Gazprom smanjio isporuke EU

Očito je da Gazprom ima problema zadovoljiti povećane potrebe Europe u trenucima kad je zima na vrhuncu u samoj Rusiji.

Piše: PolitikaPlus

Ruski naftni div Gazprom je smanjio isporuke plina zemljama Europske unije (EU) zbog povećanih potreba Rusije uslijed oštre zime, ali zemlje EU-a bi trebale izdržati barem mjesec dana na vlastitim kapacitetima, objavila je Europska komisija.

Očito je da Gazprom ima problema zadovoljiti povećane potrebe Europe u trenucima kad je zima na vrhuncu u samoj Rusiji.

Da je do smanjenja isporuka došlo, bilo je jasno još jučer, no tad je iz Gazproma stigao demanti, uz deklarativno čuđenje, te optužbe prema Ukrajini, da uzima više nego što ima pravo. No, očito je da Gazprom ima problema zadovoljiti povećane potrebe Europe u trenucima kad je zima na vrhuncu u samoj Rusiji.

Rusija je smanjenje isporuka objasnila velikom hladnoćom u zemlji, dodavši također da "ugovori Gazproma i europskih kompanija predviđaju određenu fleksibilnost" u ovakvim situacijama.

Pogođeno je osam europskih zemalja: Poljska, Slovačka, Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Grčka i Italija, priopćila je Marlene Holzner, glasnogovornica EK za energetiku.  Isporuke Italiji su smanjene za 24 posto, a Austriji za 30 posto. Italija iz Rusije uvozi 30 posto svojih potreba za plinom.


"Sve su navedene zemlje dale do znanja da stanje nije alarmantno", napomenula je Holzner. Spomenute države očito koriste plin iz vlastitih podzemnih skaldišta, čiji su kapaciteti od posljednje ukrajinsko-ruske krize u većini država (za razliku od Hrvatske), značajno povećani.

Očito je da Rusija u ovom trenutku nema dovoljne kapacitete da bi zadovoljila vršne potrebe EU i same Rusije. Pitanje je čemu onda toliki novi plinovodi? Po svemu sudeći, svrha Sjevernog toka je da bude alternativa ukrajinskom pravcu kako bi se eliminirala mogućnost ucjena. SvrhaJužnog toka je pak obeshrabrivanje konkurentskih projekata pod američkim patronatom.

.....

 

..

 Hrvatska: Povećana potrošnja plina; osigurane dovoljne količine


Zbog vala hladnoće i niskih temperatura posljednjih je dana u Hrvatskoj povećana potrošnja plina, no iz Ine, odnosno njene tvrtke Prirodni plin ističu da su osigurane dovoljne količine plina te nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe.

"Kako su temperature posljednjih dana dosta niske u cijeloj Hrvatskoj, zamjećujemo i pojačanu potrošnju u odnosu na početak i sredinu siječnja. No, valja naglasiti da plina ima dovoljno i da nema potrebe za zabrinutošću u vezi opskrbe", kažu u Ini. Ističu pritom da je u proteklom razdoblju učinjeno nekoliko koraka koji su doprinijeli sigurnosti opskrbe hrvatskih potrošača.

Prirodni plin sklopio je trogodišnji ugovor s talijanskom kompanijom Eni te time osigurao pouzdanu i sigurnu opskrbu plinom iz uvoza. Također, brojne Inine aktivnosti poput intenziviranja proizvodnje sa sjevernog Jadrana, s kojeg dolaze značajne količine domaćeg plina, dale su dodatnu sigurnost, kažu u Ini i dodaju kako od ove ogrjevne sezone Hrvatska ima na raspolaganju još jedan dobavni pravac putem hrvatsko-mađarskog interkonektora, a Prirodni plin je prije početka ogrjevne sezone nabavio i uskladištio maksimalno moguće količine plina u PSP Okoli.

Nadalje, tijekom priprema za sezonu, a na temelju potpisanih ugovora o prodaji plina, ukazala se potreba za uvozom dodatnih količina plina, što se također odvija bez poteškoća.

"Sukladno svemu navedenome, vjerujemo da je u tom smislu učinjeno sve kako bi opskrba bila neometana te kako bi hrvatski potrošači prirodnog plina raspolagali dovoljnim količinama i pri niskim temperaturama", izjavila je direktorica Prirodnog plina d.o.o. Davorka Tancer.

Na najavljeni val hladnoće pripremili su se i u najvećem distributeru plina, Gradskoj plinari Zagreb, koja ima 270 tisuća korisnika na svom distributivnom području. I Gradska plinara Zagreb i Gradska plinara Zagreb-Opskrba su se pripremili, količine plina su dostatne i ne očekujemo probleme u opskrbi, kaže Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb.

U najvećem distributeru posljednjih dana bilježe rast potrošnje - početkom i sredinom siječnja dnevna se potrošnja kretala oko 1,5 milijuna prostornih metara, a s hladnim valom potrošnja sada doseže oko 2,8 milijuna kubika dnevno. U Gradskoj plinari Zagreb očekuju da bi tijekom vikenda, s obzirom na najavljeno hladno vrijeme, potrošnja mogla prijeći i tri milijuna kubika.

- Procjenjujemo da bi u subotu i nedjelju, u dane kada je većina ljudi kod kuće, potrošnja mogla doseći i oko 3,5 do 3,8 milijuna prostornih metara dnevno, kaže Šestan.

Pripremili su se i u operatoru plinskog transportnog sustava, tvrtki Plinacro, kao i u tvrtki Podzemno skladište plina Okoli (PSP).

"Unatoč pojačanoj hladnoći Plinacro jamči siguran i pouzdan transport svih ugovorenih količina prirodnog plina, od ulaska u plinski transportni sustav do distribucijskih sustava i industrijskih kupaca na transportnom sustavu", kaže Mario Dragun, direktor Ureda za odnose s javnošću. U slučaju daljnjeg povećanja potrošnje plina transportni sustav je u mogućnosti preuzeti i dodatne količine plina, ali to je u nadležnosti drugih subjekata plinskog tržišta, ističe Dragun.

Iz tvrtke PSP, operatora skladišnog sustava, naglašavaju kako uredno ispunjavaju sve ugovorne obveze prema svome jedinom korisniku, tvrtki Prirodni plin, te isporučuju sve tražene, ugovorom utvrđene količine uskladištenog plina.

Val hladnoće povećao je i potrošnju električne energije. Po podacima HEP-a, jučer je potrošnja iznosila 60.288 megavatsati (MWh), što je oko pet posto više nego u ponedjeljak, 31. siječnja, a 15-16 posto više nego prije desetak dana, točnije 23. siječnja. HEP-ovi kapaciteti su dostatni, kaže glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac, napominjući kako zbog ekstremnih vremenskih uvjeta na nekim područjima, primjerice u Lici, ili jučer na području Konavala, dolazi do prekida na distributivnoj mreži.

Intenzivno se radi kako bi se takvi problemi što prije otklonili, no pritom su moguće i poteškoće s obzirom na vremenske uvjete i probleme u prometu, kažu u HEP-u.

 

 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

južni tok, sjeverni tok, HLADNOĆA, ZIMA, PRIRODNI PLIN, GAZPROM