A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/snijeg%20zagreb%201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrepčani, ovo je deset savjeta kako se zaštititi od zime | Politika+
Zagreb

PREPORUKA: Zagrepčani, ovo je deset savjeta kako se zaštititi od zime

Pratite vremensku prognozu, pazite na djecu i starije osobe, ne izlazite van po ekstremnim hladnoćama...

Piše: PolitikaPlus

Dijelove središnje i istočne Europe prošli je tjedan obavila iznimno oštra zima, te je uz uzrokovala i niz smrtnih slučajeva. Oštra zima uzima svoj danak i u Gradu Zagrebu, zbog čega su iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje preporučili građanima mjere zaštite tijekom niskih temperatura, a prenosimo ih u cijelosti:

1. Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike. Posebno su za pothlađivanje opasne situacije kada je uz niske temperature prisutan i vjetar i ako pada snijeg.

2. Na ekstremne vremenske prilike posebno su osjetljivi mala djeca i stariji ljudi.

3. Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći  preporuča se  oblačenje tople odjeće koja  treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Potrebno je  zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom.

4. Izuzetno je važna nepropusna,  topla i komotna obuća.

5. Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

6. Ne ignorirajte osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

7. U slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

8. U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno  pojave simptoma poput trnjenja,  gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine;

9. Preporuča se kontinuirano  uzimati dovoljne količine  toplih  napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

10. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, snijeg, zima, zagreb