Zagreb

MISIJA: Ove korizme u Zagrebačkoj nadbiskupiji Misija u gradovima

Pastoralnim planom obuhvaćeno je dvanaest velikih gradova europskoga kontinenta: Barcelona, Beč, Bruxelles, Budimpešta, Dublin, Köln, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino i Varšava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na poticaj Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije ove će se korizme i u Zagrebačkoj nadbiskupiji održavati Misije u gradovima, a pastoralnim planom obuhvaćeno je dvanaest velikih gradova europskoga kontinenta: Barcelona, Beč, Bruxelles, Budimpešta, Dublin, Köln, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino i Varšava, priopćeno je iz Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured navodi kako se se Misije u gradovima sastoje se od redovitoga pastoral s posebnim naglaskom na kršćanski odgoj i njegovo jačanje te istodobnosti djelovanja Misija u spomenutim gradovima.

U sklopu inicijative Papinsko vijeće je objavilo knjižicu "Missio Metropolis 2012." u kojoj se nalazi Evanđelje po Marku na devet jezika gradova koji su obuhvaćeni inicijativom Misije u gradovima, navodi se i dodaje kako u predgovoru predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup mons. Rino Fisichella ističe da su Misije u gradovima znak koji se želi dati Europi da bi se shvatila velika vrijednost navještaja vjere u današnjem svijetu.

Mons. Fisichella drži kako se u velikim metropolama sve češće osjeća manjak međuljudskih odnosa te da osamljenost sve više dobiva zamah tako da se gasi svaka želja za usredotočenjem na ono što je bitno. "Misije u gradovima u središte stavljaju katedralu, Crkvu majku, u kojoj svaki krštenik biva rođen u vjeri primajući božanski život i uvodi se u kršćansku zajednicu", piše i dodaje kako će se tu susljedno čitati Evanđelje po Marku, isti sadržaj u istom tekstu koji će biti darovan u svim jezicima na kojima će se voditi misije.

U knjižici se uz evanđelja na svakome jeziku nalazi i kratki uvod koji čitatelju nudi osnovne obavijesti o Markovu evanđelju - glavne crte pisanja, naslovnike, podatke o piscu i jednostavni shematski pregled.

Inicijative će polaziti od katedrala, zbog njihova velikoga simboličkog značenja, s tendencijom da se prošire na župne zajednice cijele nadbiskupije te se ojačaju i nadopune tamo gdje postoje.

Tiskovni ured ističe kako je nakana Misija ući dublje u življenje vjere te dodaje kako će svaka nadbiskupija, u nastojanju oko istoga cilja, živjeti svoje posebnosti.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić najavio je u Mariji Bistrici 11. rujna 2011. da će i Zagreb biti dio inicijative Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb