A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anonymous-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prag obustavlja ratifikaciju ACTA-e | Politika+
IT

KONTROLA INTERNETA: Prag obustavlja ratifikaciju ACTA-e

"Vlada se nipošto ne može pomiriti sa situacijom u kojoj su ugroženi temeljne slobode i slobodan pristup informacijama."

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Češki premijer Petr Nečas najavio je da će njegova vlada obustaviti proces ratifikacije međunarodnog ugovora o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu ACTA, koji oštro kritiziraju mnogi korisnici interneta u Češkoj i u drugim zemljama.

"Vlada se nipošto ne može pomiriti sa situacijom u kojoj su ugroženi temeljne slobode i slobodan pristup informacijama."

Vlada se "nipošto ne može pomiriti sa situacijom u kojoj su ugroženi temeljne slobode i slobodan pristup informacijama", rekao je Nečas, a prenijela agencija CTK. Vlada će uskoro proučiti utjecaj ratifikacije tog ugovora na "stvarni život", dodao je predsjednik vlade.

Češka je među 22 europske zemlje koje su u siječnju potpisale taj multilateralni ugovor koji treba spriječiti nezakonito presnimavanje. I poljska vlada je ovih dana "zamrznula" proces ratifikacije nakon vala prosvjeda u Poljskoj.

Da bi taj dokument stupio na snagu u tim zemljama moraju ga potvrditi nacionalni parlamenti.

Posljednjih dana u Pragu i u drugim većim češkim gradovima održano je više prosvjeda na kojima su sudionici izrazili nezadovoljstvo tim dokumentom ocijenivši ga "udarom na slobodu i na demokraciju".

"Ugovor ACTA ozbiljan je udar na građanske slobode u Češkoj. Mislimo da ga parlament ne treba ratificirati", rekao je u četvrtak za lokalne medije Mikulaš Ferjenčik, potpredsjednik Češke piratske stranke, osnovane po primjeru na takvu stranku u Švedskoj.

Više mrežnih stranica češke vlade i stranica stranke ODS (desnica) premijera Nečasa bile su ovih dana na meti više informatičkih napada pirata iz hakerske skupine Anonymousa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PIRATSKA STRANKA, PETR NEČAS, AUTORSKA PRAVA, ACTA