Mojbiz

POZAJMICE: Značajan pad kamata na Tržištu novca, ponuda nadmašuje potražnju

50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog neusuglašenih kreditnih uvjeta sudionika. Prosječna kamatna stopa snižena je s 1,22 na 0,75 posto.

Piše: P/H

U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo rast ponude te pad ukupno prijavljene potražnje. Niske pak kamatne stope te ročnosti ponuđenih viškova, nudile samo uglavnom prekonoćne pozajmice, ostavile su veći dio ponude neiskorištenima.

50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog neusuglašenih kreditnih uvjeta sudionika. Prosječna kamatna stopa snižena je s 1,22 na 0,75 posto.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 45,6 mlijuna kuna ili za oko 77,5 posto manje no u ponedjeljak. Istodobno se na strani ponude našlo 75,6 milijuna kuna, ili za oko 45,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, 24,6 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je prosječna kamatna stopa snižena s 0,91 na 0,68 posto. Također je plasirano i milijun kuna ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 2,5 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 25,6 milijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog neusuglašenih kreditnih uvjeta sudionika. Prosječna kamatna stopa pak snižena je s 1,22 na 0,75 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano 1,6 milijuna eura uz kamatnu stopu od 1,35 posto.

„Zadnji je dan razdoblja održavanja obvezne pričuve, što se je osjetilo na Tržištu novca Zagreb. Potražnja za pozajmicama smanjila se u odnosu na jučerašnji dan za 77,41%, dok se ponuda kuna povećala za 45,66%. U ponudi je ostalo neiskorištenih kuna zbog niske kamatne stope i zbog ročnosti ponuđenih viškova, jer su se nudile samo prekonoćne pozajmice. Sutra očekujemo porast kamatnih stopa, pa su danas sudionici bili vrlo oprezni. Trgovalo se devizama na rok od tjedan dana.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREKONOĆNE POZAJMICE, TRŽIŠTE NOVCA, KAMATNE STOPE