A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/acta_prosvjed.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjedi protiv ACTA-e diljem Hrvatske: Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali! | Politika+
IT

STOP NADZORU: Prosvjedi protiv ACTA-e diljem Hrvatske: Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali!

Odaziv na prosvjede nije bio masovan zbog lošeg vremena.

Piše: Vanja Deželić

Prosvjedu protiv kontroverznog međunarodnog sporazuma ACTA stigli su i u Hrvatsku, ali odaziv nije bio na očekivanom nivou, u najvećim hrvatskim hrvatskim gradovima okupilo se svega nekoliko stotina ljudi, od čega u Zagrebu najviše - njih tri stotine.

>> Ostojić: Rušenjem Josipovićeve stranice Anonymous poručuje da neće mirno promatrati kontrolu interneta!

 

Razlog slabijoj posjeti svakako je vrijeme koje nikako da se smiluje, snijeg neumorno pada, puše vjetar, a i promet je blokiran. No oni najuporniji ipak su odlučili pokazati što misle o sporazumu koji, prema njihovom mišljenju, koči slobodu govora i uvodi kontrolu na internetu.


ACTA-u su uz SAD, Australiju, Kanadu i Japan potpisale i članice Europske unije u kojoj bi zbog protivljenja javnosti proces ratifikacije mogao potrajati, osobito u središnjoj i istočnoj Europi gdje su neke zemlje obustavile ratifikaciju

 

Aktivisti su, uz zvukove bubnjeva, prosvjed po snježnom i hladnom vremenu nastavili šetnjom po gradu, a kratko su se zaustavili pred Ministarstvom kulture koje je nadležno za taj ugovor.

U Rijeci se po hladnoći i buri okupilo stotinjak prosvjednika s transparentima i karakterističnim maskama Guya Fawkesa, a prosvjed je prošao mirno.

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića u prosvjedu je sudjelovalo 200-tinjak uglavnom mladih aktivista. Jedan od njih pozvao je predsjednika Republike Ivu Josipovića da "pažljivo" pročita tekst sporazuma, jer drži da nije ni malo bezopasan. Kontrola svih i svega "za nas mlade ali i sve ostale koji se zalažu za istinsku demokraciju i slobodu privatnosti je nedopustiva, a ACTA ide upravo tim putem", istaknuo je taj aktivist.

Najavili su nastavak prosvjeda protiv ACTA-e.

Hrvatska vlada nedavno je najavila javnu raspravu o tom ugovoru, a zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović izjavio je novinarima koji su pratili prosvjed da taj prijedlog nije na dnevnom redu Vlade i da će se o tome provesti javna rasprava. Izrazio je spremnost za razgovor sa zainteresiranim predstavnicima protivnika ACTA-e.

Kritičari tvrde da taj kontroverzni, u tajnosti pripremljen dokument prijeti slobodi govora na internetu te omogućuje da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode "disciplinu" na internetu.

Za danas su planirana okupljanja protiv ACTA-e širom Europe, gdje se i prošlih dana prosvjedovalo u više zemalja, pri čemu su hakerske skupine Anonymousa blokirali stranice vlada i banaka.

U Hrvatskoj su protivnici ACTA-e danas ponovno napali stranicu Ureda predsjednika, koji smatra da je potrebno štititi intelektualno vlasništvo i onemogućiti piratstvo.

ACTA-u su uz SAD, Australiju, Kanadu i Japan potpisale i članice Europske unije u kojoj bi zbog protivljenja javnosti proces ratifikacije mogao potrajati, osobito u središnjoj i istočnoj Europi gdje su neke zemlje obustavile ratifikaciju. Europska komisija tvrdi da taj sporazum neće ograničiti slobodu interneta, navodeći da je sloboda govora temeljna europska vrijednost.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, prosvjed, acta