Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Grčke mjere štednje potaknule cijene dionica

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će Grčka dobiti međunarodnu pomoć od 130 milijardi eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjeći bankrot, nakon što je u nedjelju tamošnji parlament prihvatio nove mjere štednje.

 Dow Jones indeks ojačao je 72 boda, ili 0,57 posto, na 12.874 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 1.351 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 2.931 bod.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 5.905 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 6.738 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.384 boda

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će Grčka dobiti međunarodnu pomoć od 130 milijardi eura, nakon što je u nedjelju tamošnji parlament podržao drastično smanjenje plaća i mirovina, kao i smanjenje broja zaposlenih u državnim službama, što su od Atene tražili Europska unija i MMF.

Grčka je na putu da izbjegne stečaj, što smanjuje pritisak na europske banke koje su izložene grčkim obveznicama, pa je jučer među najvećim dobitnicima bio financijski sektor.

 S&P indeks tog sektora porastao je 1 posto, a rast cijena dionica zabilježen je i u gotovo svim ostalim sektorima. Od 10 sektora S&P indeksa, blago su pale cijene dionica samo u uslužnom sektoru.

Podršku tržištu pružaju i dobri, premda ne sjajni, kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo 357 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 64 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks ponovno se primaknuo najvišoj razini u posljednjih sedam mjeseci, koju je dosegnuo prošloga tjedna. Od početka godine taj je indeks porastao 7,5 posto.

Međutim, i jučer se trgovalo oprezno jer ulagači nisu sigurni da će grčka vlada uspjeti ostvariti sve reformske ciljeve, s obzirom na žestoke prosvjede na ulicama Atene i drugih grčkih gradova.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

U fokusu ulagača bila je jučer i dionica Applea jer joj je cijena porasla gotovo 2 posto, probivši se po prvi puta u povijesti iznad 500 dolara.

Time se Apple učvrstio na prvom mjestu liste najvrjednijih američkih kompanija. Po tržišnoj kapitalizaciji, vrijednost te kompanije iznosi 468 milijardi dolara, a slijedi je naftni div Exxon Mobil sa 400 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 5.905 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 6.738 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.384 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, tečaj, novac, dolar, burza, wall street