Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle, euro na najvišoj razini prema jenu u dva mjeseca

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći..

Piše: PolitikaPlus/Hina


Pozitivno je na tržište utjecala i najava guvernera kineske središnje banke da će Kina nastaviti ulagati u državne dugove članica eurozone jer ima povjerenje u euro i sposobnost Europe da riješi dužničke probleme. Zbog toga se na valutnim tržištima euro oporavio nakon što je jučer navečer zaronio na samo 1,3080 dolara. Jutros je ojačao na 1,3160 dolara.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Grčka dobiti drugi paket međunarodne pomoći, ali i neočekivanom labavljenju monetarne politike središnje japanske banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci. Snažno su, gotovo 2 posto, porasle i cijene dionica u Hong Kongu, dok je južnokorejski Kospi indeks ojačao 1,1 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Singapuru porasli su između 0,2 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,4 posto. Premda su ministri financija eurozone sinoć odgodili sastanak o Grčkoj, koji je trebao biti održan danas, ulagači se nadaju da će ta članica eurozone ipak na vrijeme ispuniti sve uvjete kako bi dobila drugi paket međunarodne pomoći.

 

Kako bi dobila 130 milijardi eura nove pomoći, grčka vlada mora još pronaći proračunske uštede od 325 milijuna eura, a čelnici stranaka vladajuće koalicije moraju se obvezati da će sve što je dogovoreno s EU-om i MMF-om i provesti. Danas će ministri financija eurozone održati telefonsku konferenciju, dok će redovitu sjednicu održati 20. veljače. Ponajviše su jutros, više od 2 posto, skočile cijene dionica u Tokiju jer je japanska središnja banka neočekivano najavila daljnje labavljenje monetarne politike i odredila ciljanu razinu inflacije od 1 posto kako bi zemlju izvukla iz deflacije.

 

Pozitivno je na tržište utjecala i najava guvernera kineske središnje banke da će Kina nastaviti ulagati u državne dugove članica eurozone jer ima povjerenje u euro i sposobnost Europe da riješi dužničke probleme. Zbog toga se na valutnim tržištima euro oporavio nakon što je jučer navečer zaronio na samo 1,3080 dolara. Jutros je ojačao na 1,3160 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 102,45 na 103,30 jena, najvišu razinu u dva mjeseca.

 

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 77,98 na 78,67 jena, najvišu razinu u tri i pol mjeseca, što je posljedica labavljenja monetarne politike u Japanu. Posljednjih dana terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se kreće oko 100,50 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, tokijska burza, azijska burza, svjetska tžišta