A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/turizam-kuca-za-odmor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U kućama i stanovima za odmor ostvareno 5,8 milijuna noćenja | Politika+
Turizam

PO EVIDENCIJI: U kućama i stanovima za odmor ostvareno 5,8 milijuna noćenja

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije, 45,8 posto, a slijede ih Nijemci s 12,3 posto noćenja.

Piše: P/H

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj je prošle godine boravilo ukupno 374,3 tisuće turista, koji su ostvarili ukupno 5,8 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije, 45,8 posto, a slijede ih Nijemci s 12,3 posto noćenja.

Riječ je o statistici koja pokazuje nekomercijalni turistički promet ostvaren u stanovima i kućama za odmor, a koje se temelji na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koje vode turističke zajednice.

U sklopu te statistike obuhvaćeni su vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji koji su boravili u tim objektima ne plaćavši smještaj.

Po podacima DZS-a, 42 posto osoba koji su boravili u tim objektima bili su domaći, a 58,1 posto stranci, dok su od ukupnih noćenja više ili 55,2 posto ostvarili domaći, a 45 posto strani.

Od ukupnog broja noćenja 34 posto su ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju, a 66 posto noćenja oni za koje se boravišna pristojba plaća paušalno. Prosječno je ostvareno 15 noćenja po prijavljenom turistu, pri čemu su domaći ostvarili prosječno 20, a strani turisti 12 noćenja.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije, 45,8 posto, a slijede ih Nijemci s 12,3 posto noćenja. Turisti iz BiH u kućama i stanovima za odmor prošle su godine ostvarili 5,4 posto noćenja, iz Austrije 5,3 posto, a Mađarske i Italije po 5 posto.

To ukupno čini 79 posto stranih noćenja u tim objektima, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili preostalih 21 posto noćenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUĆE ZA ODMOR, TURIZAM, NOĆENJA, STANOVI ZA ODMOR