A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazalište.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

100. obljetnica rođenja Ranka Marinkovića i predstava Maestrova smrt | Politika+
Kultura

HISTRIONSKI DOM: 100. obljetnica rođenja Ranka Marinkovića i predstava Maestrova smrt

Riječ je o ulomku iz Marinkovićeva romana u kojemu se, kroz odnos Maestra i Melkiora, tematizira tjeskobna atmosfera zagrebačkog predratnog i boemskog miljea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U susret stotoj obljetnici rođenja Ranka Marinkovića, koja će se obilježiti iduće godine, večeras će se u Histrionskom domu premijerno izvesti predstava "Maestrova smrt" u režiji Krešimira Dolenčića, nastala na temelju slavnog romana Ranka Marinkovića "Kiklop".

Riječ je o ulomku iz Marinkovićeva romana u kojemu se, kroz odnos Maestra i Melkiora, tematizira tjeskobna atmosfera zagrebačkog predratnog i boemskog miljea. Osim redatelja, dramsku adaptaciju napravili su glumci Duško Valentić, kojemu će uloga Maestra biti 101. u karijeri, te Janko Popović-Volarić koji glumi Melkiora.

Valentić je bio i idejni začetnik predstave, s obzirom na to da je on prije 38 godina u istoimenoj predstavi u Teatru &TD glumio Melkiora, dok je ulogu Maestra tumačio pokojni dramski umjetnik Drago Meštrović Foka.

Po riječima Krešimira Dolenčića, predstava "Maestrova smrt" funckionira na nekoliko razina, od osnovne priče i promišljanja svega što se pojavljuje u "Kiklopu" do neostvarene ljubavne priče te propitivanja i poigravanja sa samim kazalištem.

Histrionska adaptacija ulomka iz romana Ranka Marinkovića, koji je glumcu Valentiću i redatelju Dolenčiću bio i profesor, temelji se na "dramatizaciji egzistencijalne tjeskobe usidrene u prostor smrti i spremanja za smrt suprotstavljenih i dopunjujućih se novinarsko-kritičarskih i bohemskih osobnosti", ističe se u najavnom eseju o predstavi teatrologinje Mire Muhoberac.

Predstava je najavljena kao posveta, ne samo Ranku Marinkoviću, nego i glumcima Dragi Meštroviću Foki, Josipu Bobiju Marottiju, Mladenu Crnobrnji Gumbeku, Mladenu Budiščaku i drugima koji su ostavili važan trag u hrvatskom kazalištu.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Marta Crnobrnja, a asistenica redatelja je Marina Pejnović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, kazalište, histrioni