Hrvatska

TUŽNA VIJEST: U 60. godini umro je velikan hrvatskog novinarstva - Milorad Bibić Mosor

Posljednjih nekoliko tjedana se borio s bolešću koja ga je prikovala uz krevet i na kraju izgubio bitku.

FOTO: Slobodna Dalmacija
Piše: PolitikaPlus

Tužna vijest o smrti pogodila je novinarski svijet, ali i sve koji su poznavali lik i djelo Milorada Bibića Mosora. Nakon teške bolesti u svojoj 60. godini izgubio je bitku u Kliničkom bolničkom centru Rebro.

 

Posljednjih nekoliko tjedana se borio s bolešću koja ga je prikovala uz krevet i nije odustajao, ali na kraju nije uspio.

 

Ostat će upamćen po svojoj karizmi, elokventošću, profesionalnošću i osebujnošću zbog koje su ga voljeli svi koji su ga poznavali kroz lik, ali i djelo.

 

Zarazan osmijeh i veselje kojim je isijavao pamtit ćemo svi i jedino što mu na kraju možemo reći jest "Hvala ti na svemu legendo!"
Njegov životni put započeo je u Splitu 25. srpnja 1952. godine, gdje je završio Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te još nije niti u primisli imao novinarstvo koje će mu obilježiti ostatak života. No vrlo brzo opredijelio se za ono što mu je išlo najbolje i pronašao se u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u Slobodnu Dalmaciju, gdje bio urednik sporta.

 

Posebno je volio košarku i pisao o njoj s mnogo strasti, ali ništa manje nije bio zaljubljen u RNK Split, čiji je gorljivi navijač bio i u najnižim rangovima. Knjige koje je o sportskoj tematici napisao teško je i pobrojati.

 

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi, Moj galebe, knjigu o prvoligaškim godinama radničkoga nogometnoga kluba Split, Split je Prva liga te zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem biografiju poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela Zlatna košarka Mirka Novosela, monografiju o KK Spilt Od starog placa do vrha Europe, te knjiga o odrastanju u Splitu šezdesetih Zakon pjace.

 

No njegov smisao za humor ipak je ono po čemu će ga svi pamtiti. Način na koji bi se znao 'dodirnuti' političara, poduzetnika, sportaša, vlasnika sportskih klubova i osoba iz javnog života bio je poseban. Nikoga ne bi uvrijedio, ali bi mu rekao što ga ide na svoj specifičan način, a potom bi sve završio sa "Zdravi i veseli bili".

 

Zarazan osmijeh i veselje kojim je isijavao pamtit ćemo svi i jedino što mu na kraju možemo reći jest "Hvala ti na svemu legendo!".

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smrt, rebro, milorad bibić mosor, in memoriam