Zagreb

SUSRET: Gradonačelnik Milan Bandić primio studente iz Kreativnog centra

Kreativni centar dio je međunarodne mreže kreativnih centara koji okupljaju nadarene studente i gdje se stvaraju inovacije na području kulture, umjetnosti, mode i dr.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas studente Ekonomskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba koji su ga izvijestili o projektu i aktivnostima Kreativnog centra u sklopu kojeg je skupina mladih studenata osmislila idejno rješenje za novi Toyotin automobil.

Kreativni centar dio je međunarodne mreže kreativnih centara koji okupljaju nadarene studente i gdje se stvaraju inovacije na području kulture, umjetnosti, mode i dr.

Zagrebačka ekipa koja djeluje u sklopu Kreativnog centra, a u kojoj su studenti Ekonomskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, radila je na prijedlogu konceptualnog automobila za "Toyota Motor Corporation" od veljače do polovice travnja 2011. Nakon predstavljanja idejnog rješenja predstavnicima Toyota Motor Europe u Bruxellesu, ekipa je prijedlog predstavila i u središnjici Toyote u Japanu. Suradnja s Toyotom počela je 2009.

Gradonačelniku Bandiću projekt je predstavio voditelj ekipe na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Nedjeljko Štefanić, koji je tom prigodom istaknuo dobru suradnju s japanskim kolegama.

"Cilj nam je surađujući s kolegama iz Japana i dalje rješavati vrlo zahtjevne projekte iz područja organizacije, gospodarenja otpadom, vjetroelektrana i druge", rekao je Štefanić i najavio dolazak direktora proizvodnje Toyote u Zagreb 8. ožujka, kada će procijeniti kvalitetu projekta za novi Toyotin automobil.

Kreativni centar u Zagrebu među pet je takvih u svijetu, uz onaj u Bukureštu, Bangkoku, Bilbau i Chicagu, rekao je Štefanić, dodajući da je projekt stajao 60 tisuća eura, od čega je 43 tisuće dala sama Toyota.

Zamolio je gradonačelnika Bandića da podupre Kreativni centar u daljnjim projektima, na što je gradonačelnik rekao da će i dalje podupirati rad perspektivnih mladih ljudi. Istaknuo je da grad namjerava otvoriti dva paviljona u sklopu Zagrebačkog velesajma u kojima bi bio muzej znanja i prostor za pedesetak tvrtaka u kojima bi se mladi ljudi mogli afirmirati i pokazivati svoje vještine, a sve bi, rekao je, bilo besplatno.

Studentica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Nina Mia Čikeš zahvalila je gradonačelniku na dosadašnjoj potpori i pozvala ga na izložbu međunarodnoga kulturnog programa "Export – Import: Hrvatsko kulturno stvaralaštvo u europskom kontekstu", na kojoj sudjeluje i Kreativni centar. Izložba se od jučer istodobno održava u Londonu i Zagrebu, uz videovezu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

studenti, zagreb, milan bandić, kreativni centar