Hrvatska

NIJE VIŠE 'OSOBNO MIŠLJENJE'?: Linić odlučio: Vjesnik ide u stečaj s preustrojem!

Prve reakcije u Vjesniku su - olakšanje, no pitanje je koliko ima razloga za optimizam.

Piše: PolitikaPlus

Iz Vjesnika javljaju rezultat razgovora predstavnika lista, SNH i HND-a s ministrom financija Slavkom Linićem: Vjesnik ide u stečaj sa preustrojem!

Formalna odluka o likvidaciji nikad nije bila realna opcija, no stečaj s preustrojem za vladu ima jednaki efekt - skida joj Vjesnik s vrata.

Prve reakcije u Vjesniku su - olakšanje, no pitanje je koliko ima razloga za optimizam. Naime, odluka o stećaju s preustrojem, ako je to ovog puta doista definitivna odluka, mogla bi značiti da država pere ruke od Vjesnika, da će se pokretanjem stečajnog postupka svaka daljnja aktivnost lista financirati isključivo iz poslovnih prihoda i imovine Vjesnika te da se u najbolju ruku priprema za natječaj za privatizaciju...

Stečaj s preustrojem je ionako od početka minimalna opcija. Naime, suprotno najvećim strahovima stotinjak zaposlenih u Vjesniku, vlada ionako nije sebi mogla priuštiti donijeti formalnu odluku o likvidaciji, to je bila samo stilska figura Slavka Linića u razgovoru s novinarima na hodnicima Banskih dvora. Za vladu je stečaj za preustrojem sadržajno isto što i likvidacija, način da Vjesnik skine s vrata, odnosno izbaci iz proračuna.

Stečaj s preustrojem tako vjerojatno podrazumijeva drastično rezanje troškova te otpuštanje svih koji nisu neophodni za funkcioniranje lista. Za brojne  honorarne suradnike, od kojih su neki godinama u takvom statusu, to vjerojatno znači kraj suradnje s Vjesnikom, dokle god je stečajni postupak u tijeku. Vjesnikovcima predstoji i mukotrpna borba da se uđe u trag nestaloj imovini te pokušaj da se vrati ono što je iz tvrtke izdvojeno štetnim odlukama prethodnih vlada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stečaj, vjesnik