A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-037.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlahušić ministrici kulture proziva Društvo prijatelja dubrovačkih starina | Politika+
Turizam

DUBROVAČKE IGRICE: Vlahušić ministrici kulture proziva Društvo prijatelja dubrovačkih starina

Optužuje ih da se 48 milijuna kuna od ulaznica za razgledavanje zidina troši bez ikakvog nadzora državnih institucija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić poslao je danas pismo ministrici kulture Andreji Zlatar u kojem iznosi niz premjedbi u vezi s upravljanjem dubrovačkim zidinama što je u nadležnosti Društva prijatelja dubrovačkih starina.

Na dubrovačkim zidinama se godišnje prikupi 48 milijuna kuna, ali Vlahušić tvrdi da se, kad je u pitanju trošenje sredstava, svi radovi i nadzor kupnje materijalnih i nematerijalnih dobara provode bez javnih natječaja i bilo kakvog nadzora državnih institucija.

U pismu Andro Vlahušić navodi da su dubrovačke zidine najvredniji spomenik kulturne baštine grada Dubrovnika i čine ga prepoznatljivim i u Hrvatskoj i u svijetu. Iako su u gradskom vlasništvu, gospodarsko korištenje nad zidinama nije u nadležnosti grada nego privatne udruge građana, Društva prijatelja dubrovačke starine koje cjelokupno upravljanje provodi bez ikakva javnog nadzora, tvrdi Vlahušić. Upravljanje i gospodarsko korištenje temelji se na ugovoru iz 1969. godine, a sadašnji ugovor, ocjenjuje gradonačelnik, nije temeljen ni na jednom pozitivnom zakonskom propisu RH već je u suprotnosti s pojedinim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakona o proračunu te Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Gradonačelnik Dubrovnika u dopisu navodi i probleme koji se pojavljuju u svakodnevnom radu pa tako naplatu ulaznica obavlja privatna udruga. Godišnji prihod u posljednje dvije godine iznosi oko 48 milijuna kuna, a naplata ulaznica i odluka o uplati novca provodi se bez nadzora državnih institucija kao ni samog vlasnika zidina.

Do 2010. godine od ulaznica se ostvarivao prihod od 30 milijuna kuna, a nakon dugih pregovora gradonačelnik Vlahušić uspio je čelnike privatne udruge građana koja upravlja zidinama nagovoriti da podignu i ujednače cijene ulaznica pa se prihod s 30 milijuna kuna u 2010. i 2011. povećao na 48 milijuna kuna. Vlahušić tvrdi da, iako je napravljen projekt osvjetljenja hodnika zidina udruga ne želi razvijati projekt iz nerazumljivih razloga, a obilazak u večernjim satima bi povećao ponudu Dubrovnika.

Zidine se inače zatvaraju u 19 sati, a turisti koji su platili za hrvatske uvjete preskupu ulaznicu nisu svjesni da će, ako obilazak ne dovrše do tog vremena, biti prisiljeni napustiti zidine.

No, u gradu se očito mnogo više brinu o tome tko će i kako kontrolirati prikupljanje i trošenje tog novca. Vlahušić tvrdi da se, kad je u pitanju trošenje sredstava, svi radovi i nadzor kupnje materijalnih i nematerijalnih dobara provode bez javnih natječaja i bilo kakvog nadzora državnih institucija.

Zato u pismu predlaže vladi i Ministarstvu kulture da oformi stručnu radnu skupinu koja će proučiti zakonske odredbe o upravljanju i gospodarenju kulturnim dobrima te odrediti stav kako sukladno zakonu upravljati zidinama. Također predlaže da nadležna tijela provedu nadzor nad poslovanjem, trošenjem sredstava i stjecanjem vlasništva udruge građana koja upravlja dubrovačkim zidinama u proteklom razdoblju i da o tome izvijeste vladu i Grad.

....

 

....

 IMA LI VLAHUŠIĆEVO PISMO VEZE I S AFEROM ŠIPAN?


Cijela priča ima i naličje. Gradonačelniku Vlahušiću i njegovu koalicijskom partneru, nezavisnome gradskom vijećniku Peri Vićanu, 20. veljače na Županijskome sudu u Splitu počinje suđenje, zbog afere "Šipan" s kojom je povezano i Društvo prijatelja dubrovačkih starina. USKOK je Vlahušića optužio za nezakonitu pozajmicu novca iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki "Dubrovačko primorje" Pere Vićana, tj da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio Gradski statut te je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

Tvrtka Dubrovačko primorje je toga travnja naime uputila zahtjev za prvokupom Općinskog doma u Luci Šipanskoj, a potom je Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine donijelo odluku o financiranju kupnje nekretnine na Šipanu u ime i za račun Grada Dubrovnika. Društvo prijatelja uplatilo je milijun kuna na račun Dubrovačkog primorja, a Vlahušić je pak više puta tvrdio da mu je Vićan podmetnuo na potpis nalog Društvu prijatelja o isplati novca za njegovu tvrtku "Dubrovačko primorje" kao predujam za kupnju općinske zgrade na Šipanu.

Također, Vlahušić je svojedobno bio izjavio da nije korektno što mu Društvo prijatelja dubrovačkih starina nije željelo dati na uvid dokumentaciju vezanu uz isplatu milijun kuna "Dubrovačkom primorju", nego su mu rekli da je mogu dati samo policiji.