A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kardinal-lefebvre-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kardinal Ricard: Lefebristi odbili ponudu Vatikana, razlike su nepremostive! | Politika+
Hrvatska

ODLUKA: Kardinal Ricard: Lefebristi odbili ponudu Vatikana, razlike su nepremostive!

Bratstvo Pija X, kojeg je utemeljio mons. Marcel Lefebvre, nije prihvatilo ponudu Vatikana.

FOTO: Pokojni mons. Lefebvre bio je ekskomuniciran zbog svojeg disidentstva
Piše: AFP

Razlike između Katoličke crkve i Svećeničkog bratstva svetog Pija X su nepremostive jer oni uporno odbijaju "važne zaključke" II Vatikanskog sabora, rekao je francuski kardinal Jean-Pierre Ricard.

"Papa je išao do krajnjih granica i puno je učinio na približavanju i prihvaćanju stanovitog broja preduvjeta. No došao je trenutak u kojemu ne može prihvatiti ne samo da se odbacuje koncil, već i da se pokazuje neprihvaćanje nauka nekoliko papa."

"U stanju smo u kojemu su razlike potvrđene, ne samo što se tiče tumačenja dijelova koncilskih dokumenata, već i što se tiče samog koncila i učiteljstva (...) papa o stanovitom broju važnih zaključaka koncila", ocijenio je nadbiskup Bordeauxa, sudionik konzistorija u Rimu na kojemu će Sveti Otac u subotu kreirati 22 kardinala.

Sveta Stolica je u rujnu učinila korak prema svećeničkom bratstvu koje se 1988. odvojilo od Rima. Predložila mu je da u okviru "učiteljske preambule" prihvati "stanovita načela" kako bi se moglo vratiti u zajedništvo s Katoličkom crkvom.

No bratstvo koje je utemeljio mons. Marcel Lefebvre nije prihvatilo ponudu, već je Vatikanu poslalo više dokumenata, zadnji u siječnju, dok su njegov čelnik, mons. Bernard Fellay i drugi javno izražavali svoje nezadovoljstvo.  Fellay je početkom veljače izjavio da se povratak ne može dogoditi sve dok Rim ne prihvati njihovo odlučno odbijanje koncila.

II. Vatikanski koncil priznao je vjerske slobode, poštovanje drugih kršćanskih konfesija i vjera, što su lefebvreovci ocijenili "katastrofalnim".

To odbijanje "nije prihvatljivo", istaknuo je mons. Ricard koji je sudjelovao u papinskoj komisiji "Ecclesia Dei" zaduženoj za ovo pitanje.

"Papa je išao do krajnjih granica i puno je učinio na približavanju i prihvaćanju stanovitog broja preduvjeta. No došao je trenutak u kojemu ne može prihvatiti ne samo da se odbacuje koncil, već i da se pokazuje neprihvaćanje nauka nekoliko papa, od Ivana XXIII. do Benedikta XVI. kao i katekizma Crkve i kodeksa kanonskog prava", rekao je Ricard.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marcel Lefebvre, bratstvo svetog Pija X, Jean-Pierre Ricard, Bernard Fellay