Hrvatska

RIJEČ PREMIJERA: Milanović: U ovoj godini neće biti otpuštanja, ali restrukturiranje se mora provesti

O slučaju Ferenčak i uvjetima za nadzorne odbore: "Bilo pa prošlo. Riješeno".

Piše: PolitikaPlus/Hina/Novi list

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u intevjuu za subotnji riječki "Novi list", komentirajući stanje financija u državi, da Hrvatska po starom više ne može, te da je sitacija takva da se mora učiniti jedino moguće - smanjiti proračunsku potrošnju.

Premijer je ocijenio da je takva odluka politička, osjetljiva, ali neophodna, naglasivši da je Vlada spremna na zaokret.

O ČAČIĆU: "Radimo zajedno svaki dan, cijeli dan, i gledam ga kao koalicijskog partnera i osobu s kojom provodim puno vremena u planiranju, raspravljanju i donošenju odluka o mnogim temama".

Na pitanje je li HDZ ostavio lošije stanje nego se pokazivalo, Milanović je rekao da nema smisla "kukati i prebacivati odgovornost na prethodne Vlade, odnosno HDZ", ali, dodao je, "da su se provodile mjere koje su se trebale provoditi, ne bismo morali smanjivati proračunsku potrošnju".

Premijer Milanović je, na pitanje o tome kako riječiti probleme u javnoj upravi, kazao da su promjene u javnom sektoru nužne ako želimo sustav koji će biti učinkovit. Naglasio je da u ovoj godini neće biti otpuštanja u državnoj upravi, ali da se restrukturiranja u javnim poduzećima moraju provesti.

Govoreći o najavama da će 24 tisuće zaposlenih u javnoj upravi na određeno morati otići, premijer je izbjegao direktni odgovor, rekavši da je zapošljavanja na određeno i prekovremenih bilo previše i da se "sve to uklapa u sliku prekomjernog trošenja nezarađenog novca“.

Na upit o socijalnim tenzijama, Milanović je odgovorio da je na Vladi da sustav državne uprave učini efikasnim i racionalnim.

„Ne živimo u iluziji da će se svima sviđati to što radimo, nemaju svi ista očekivanja i interese i, u skladu s time, reakcije na određene odluke“, zaključio je.

O EVENTUALNOM SMANJENJU IDAVANJA ZA CRKVU: Obveze koje se preuzimaju moraju poštivati.

Premijer je, govoreći o izmjenama Zakona o radu (ZOR), naveo da je riječ o potrebnim korekcijama u dijelu o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, a ne o radikalnim izmjenama ZOR-a. Dodao je da su "sindikati pokazali spremnost na razgovor o onoj spornoj odredbi o trajanju i produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, radi koje je skoro održan referendum". Sindikati tu pokazuju racionalan pristup, i o tome treba razgovarati, kazao je premijer Milanović.

Na pitanje vezano za rješavanje ekonomske krize te za odnos prema sindikatima kao socijalnim partnerima, premijer je kazao da se u rješavanju krize očekuje određena razina odricanja i participacije svih, a da je proračun realan, human i održiv.

Ukupno porezno opterećenje se ne povećava, veći teret bit će na onima koji imaju više, zaštitit će se one koji imaju manje, porezno opterećenje gospodarstvu će se smanjiti, a zdravstvo neće biti ugroženo smanjenjem doprinosa, istaknuo je Milanović te ocijenio da je povećanje PDV-a bilo nužno te da će omogućiti rasterećivanje gospodarstva.

Na upit o kreditnom rejtingu Hrvatske, premijer je rekao da se radi što je moguće, a da bi drastično rezanje posve zaustavilo Hrvatsku. Dodao je da ocjena MMF-a da je Vladin smjer dobar - budi optimizam.

Najavio je da predstoje razgovori s bankama, koje su, kao i država, vjerovnici poduzeća u teškoćama.

Na pitanje o mogućnosti smanjenja proračunskih izdvajanja za crkvu, premijer je istaknuo da se obveze koje se preuzimaju moraju poštivati.

O SLUČAJU FERENČAK I UVJETIMA ZA NADZORNE ODBORE: "Bilo pa prošlo. Riješeno".

Govoreći o financiranju i gradnji nove željezničke pruge Milanović je naglasio da je riječ o projektima koji čekaju svoju realizaciju već godinama te da je za njih bilo moguće pronaći sredstva. Naveo je da se razmatra i mogućnost koncesije, možda i javno-privatnog partnerstva, te da se razmišlja o novoj pruzi s međunarodnim izvorima financiranja.

Na novinarski upit o odnosima u vladajućoj Kukuriku koaliciji, premijer Milanović je rekao da je zadovoljan odnosima u koaliciji, te da se nada da će Vlada ispuniti očekivanja.

Na upit o prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću, tj. na novinarsku tvrdnju kako ima 'komentara da Vladu zapravo vodi Čačić, ali i da je on i uteg zbog presude koja se očekuje u Mađarskoj i zbog svog grubog političkog stila', premijer Milanović je odgovorio: "Radimo zajedno svaki dan, cijeli dan, i gledam ga kao koalicijskog partnera i osobu s kojom provodim puno vremena u planiranju, raspravljanju i donošenju odluka o mnogim temama".

Na pitanje o 'slučaju Ferenčak', 'i 'imenovanjem osobe s presudom u NO Janafa' premijer je kratko odgovorio da je to "bilo pa prošlo. Riješeno".

Vezano za odgovornost ministra u svojim resorima kazao je da "određena razina samostalnosti i odgovornosti, čak visoka mora postojati. Ministri upravljaju složenim sektorima i ne mogu biti marionete. Moja odgovornost, kao predsjednika Vlade, je da sve to kontroliram, nadzirem i time upravljam. Nadopunjujemo se", rekao je Milanović.

Na tvrdnju da se od Vlade očekuje moralna i materijalna obnova društva, premijer je rekao da se nada da će Vlada ispuniti očekivanja.

"Nisam sklon moraliziranju, iako u politici od toga ne možete pobjeći. Bitno je samo da se ne pretvorimo u ostrašćenog propovjednika koji na kraju ispadne običan licemjer", kazao je.

Naglasio je i da će se činiti sve da se zaštiti dostojanstvo najugroženijih i umirovljenika, da se radi na zbrinjavanju onih koji će ostati bez posla, te da su gospodarstvu ostavljena sredstva koja će biti usmjerena na očuvanje i otvaranje radnih mjesta.

Odnose s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem premijer Milanović je ocijenio „ baš dobrim“.

Odgovarajući na pitanje o najboljem rješenju za BiH odgovorio je da je "država s jednakopravnošću sva tri najveća naroda rješenje. To u 16 godina nije ostvareno. Na nama je da to pomognemo koliko možemo i smijemo, jer to je ipak druga država", zaključio je premijer Milanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nadzorni odbori, srećko ferenčak, radimir čačić, zoran milanović