A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-208.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Papa Benedikt XVI. imenovao dvadeset i dvojicu novih kardinala | Politika+
Hrvatska

IMENOVANJA: Papa Benedikt XVI. imenovao dvadeset i dvojicu novih kardinala

Papa je vodio tu svečanost u bazilici sv. Petra i službeno je postavio nove kardinale, među kojima su nadbiskup njujorški, praški, firentinski i berlinski, te čelnici nekoliko vatikanskih kongregacija i ureda. Sedmorica novih kardinala su Talijani.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Benedikt XVI. imenovao je u subotu dvadeset i dvojicu novih kardinala koji će sudjelovati u biranju njegova nasljednika, a svečanost konzistorija nešto jednostavnija nego obično zbog činjenice da se 84-godišnji Papa brže umara.

Papa je vodio tu svečanost u bazilici sv. Petra i službeno je postavio nove kardinale, među kojima su nadbiskup njujorški, praški, firentinski i berlinski, te čelnici nekoliko vatikanskih kongregacija i ureda. Sedmorica novih kardinala su Talijani.

Svaki novi kardinal položio je svečanu prisegu da će čuvati crkvene tajne i od Pape primio novi naslov, prsten i trorogu crvenu kapu birettu.

U tradicionalnoj prisezi svaki je rekao da će biti vjeran Crkvi i da "neće nikomu odati stvari koje su mi povjerene, a odavanje kojih bi štetilo ili obeščastilo Svetu crkvu".

Benedikta XVI. u baziliku sv. Petra dovezli su na platformi kojom se služi već nekoliko mjeseci kako ne bi morao previše umarati. Njemu će u travnju biti 85 godina, ali snažnim je glasom kardinalima rekao da će mu oni biti savjetnici u vezi s problemima s kojima se crkva suočila.

Podsjetio ih je da je crvena boja kape i grimizni kardinalski plašt simboliziraju krv koju kardinali moraju biti spremni proliti za vjernost Crkvi.

"Novim kardinalima povjerena je služba ljubavi: ljubavi za Boga, ljubavi za Crkvu, ljubavi za svoju braću i sestre". Na kraju svog obraćanja novim kardinalima, Papa je rekao: "I molite se za mene, kako bih ljudima vjere i dalje mogao biti svjedokom doktrine i voditi Svetu Crkvu čvrstom i skrušenom rukom".

Među novim kardinalima, među ostalima, nalaze se i prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, Talijan Fernando Filoni, kurijalni nadbiskup Portugalac Manuel Monteiro de Castro, Španjolac Santos Abril y Castello, nadbiskup rimske bazilike Svete Marije Velike, koji je kao povjerenik "ad actum" potpisao dokument o sporu oko imovine u Dajli između benediktinaca iz Praglije i pulsko-porečke biskupije koji nije htio potpisati biskup Ivan Milovan. Zatim, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života, Brazilac Joao Braz de Aviz, jedni od 22 kardinala proglašena na subotnjem konzistoriju koji dolazi iz Latinske Amerike, te praški nadbiskup Dominik Duka, firentinski Giuseppe Betori, njujorški Timothy Dolan, berlinski Rainer Maria Woelk.

Sada kardinalski zbor ima 213 članova, od kojih 125 s pravom izbora novoga pape, i 88 kardinala s više od 80 godina. Po odluci Pavla VI. broj izbornika u konklavi ograničen je na 120, pa ih je sada pet više od toga broja.

Od 125 kardinala izbornika, 63 ih je imenovao Benedikt XVI., a 62 Ivan Pavao II. Po zemljama, najviše je Talijana (30), zatim Amerikanaca (12) i Brazilaca (šest).

Europa ima 67 od 125 kardinala izbornika, Latinska Amerika 22, Sjeverna Amerika 15, Afrika 11, Azija devet i Oceanija jednoga.

To je bio četvrti konzistorij u pontifikatu Benedikta XVI. Prvi je održan 2006., pa 2007., te 2010. i sada 2012.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kardinali