A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Google: Hrvatske vlasti u 2010. prvi put su od nas tražile uklanjanje nekih sadržaja | Politika+
Hrvatska

AKTIVIRALI SE I HRVATSKI CENZORI: Google: Hrvatske vlasti u 2010. prvi put su od nas tražile uklanjanje nekih sadržaja

Broj zahtjeva iz niza država stalno raste, a neki zahtjevi se odbijaju, npr. iz Kine, Kazahstana i SAD-a.

Piše: PolitikaPlus

Google u svojem izvješću o transparentnosti za posljednje tri godine donosi šestomjesečne podatke o zemljama čije su vlasti od njih tražili uklanjanje pojedinih podataka iz rezultata njihove tražilice ili s YouTubea, pa se tako navodi da je iz Hrvatske prvi takav zahtjev došao u drugoj polovici 2010.

Za isto razdoblje u kojem se prvi put spominje Hrvatska, za Njemačku se kaže da je broj zahtjeva porastao za 46 posto, a za Veliku Britaniju da je uklonjeno više od 93 tisuće raznih sadržaja.

Izvješće je prilično općenito, pa se tako ne navode pojedinačni zahtjevi, na popisu su zemlje koje se prvi put pojavljuju, te one u kojima se bilježe značajnije promjene trendova. Tako se za Hrvatsku bez navođenja bilo kakvih detalja samo kaže da su u tom razdoblju od hrvatskih vlasti primili 'jedan ili više zahtjeva za uklanjanje sadržaja'.

Na popisu bi se mogle očekivati zemlje poput Kine, za koje se zna da filtriraju sadržaje i pokušavaju ostvariti kontrolu internetskog prometa na raznim razinama, no tu su i zemlje koje su prvaci demokracije, a upravo za njih ističu najizrazitije trendove rasta takvih zahtjeva. Za isto razdoblje u kojem se prvi put spominje Hrvatska, za Njemačku se kaže da je broj zahtjeva porastao za 46 posto, a za Veliku Britaniju da je uklonjeno više od 93 tisuće raznih sadržaja.

Razlozi očito znaju biti cenzorske prirode u dobrom starom značenju te riječi, pogotovu u nedemokratskim zemljama, no najčešće se radi o sadržajima uvredljive prirode, onima koji krše pojedine lokalne zakone, a za Norvešku, naprimjer, navodi se da su uklonjeni sadržaji koji krše tamošnje marketinške zakone.Isto, tako, za neke zemlje se ističe da je Google djelomično ili u cjelini odbio zahtjeve, kao naprimjer u slučaju Kine ili pak Kazahstana, otkuda je stigao zahtjev za uklanjanje videa koji je bio u korist opozicije. Također, nije udovoljeno ni zahtjevu iz SAD-a za uklanjanje videa koji je svjedočio o policijskoj brutalnosti.

U prvoj polovici 2011. broj zahtjeva iz SAD-a u odnosu na prethodno razdoblje povećan je čak 70 posto, no Google ne navodi apsolutne brojke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

youtube, internet, google