A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/emir-kusturica1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada RS Emiru Kusturici jeftino iznajmila zemljište za gradnju Andrićgrada | Politika+
Kultura

PROJEKT: Vlada RS Emiru Kusturici jeftino iznajmila zemljište za gradnju Andrićgrada

Pod koncesiju je dobio sportski centar u Višegradu, a vlada ga sufinancira s 2,1 milijun eura.

Piše: P/H

Vlada Republike Srpske odobrila je dugogodišnju koncesiju Emiru Kusturici za korištenje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta na području Višegrada u istočnoj Bosni, kako bi taj redatelj ondje mogao realizirati svoj projekt gradnje kamenog grada posvećenog uspomeni na nobelovca Ivu Andrića.

Pod koncesiju je dobio sportski centar u Višegradu, a vlada ga sufinancira s 2,1 milijun eura.

Kako su u ponedjeljak prenijeli mediji u BiH, koncesija se odnosi na građevinsko i vodno zemljište predviđeno za gradnju zgrada koje bi činile budući Andrićgrad.

Kusturica, odnosno poduzeće koje je nominalni nositelj koncesije, a čiji je on većinski vlasnik, ima obvezu jednokratno platiti naknadu nešto veću od 25 tisuća eura te potom svake godine 2,2 posto od ukupnog prihoda što ga ostvari. Pod koncesiju je dan i već postojeći sportski centar u Višegradu, koji se prostire na području većem od 22 tisuće četvornih metara.

Projekt gradnje Andrićgrada u lipnju 2011. godine najavili su Kusturica i predsjednik RS Milorad Dodik, koji snažno podupire redateljeve graditeljske ambicije. Politička potpora koju Kusturica uživa dovela je i do toga da vlada RS preuzme obvezu sufinanciranja cijelog projekta u iznosu nešto većem od 4,4 milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,1 milijuna eura).

Istodobno je donesena odluka po kojoj se u provedbi projekta neće primjenjivati zakon o javnim nabavama, koji propisuje stroge mehanizme kontrole pri odabiru najpovoljnijih dobavljača materijala potrebnih za gradnju i opremanja objekata. Te odluke entitetske vlade naišle su na oštre kritike u javnosti, posebice zbog činjenice da se RS suočava sa sve većom financijskom krizom i manjkom u proračunu.

Kusturica je kritike ocijenio kao pokazatelj "nerazumijevanja" za njegov projekt.

Posjetivši Višegrad početkom siječnja, on je najavio kako će Andrićgrad biti gotov do 2014. godine, a otvaranje bi trebala uveličati praizvedba opere Na Drini ćuprija, koja će nastati na predlošku čuvenog romana.

Za tu prigodu Kusturica u Andrićgradu kani izgraditi i koncertnu dvoranu, veliki hotel, sjedište umjetničke akademije, tržnicu i niz drugih građevina.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VIŠEGRAD, ANDRIĆGRAD, KAMENGRAD, EMIR KUSTURICA