A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/frederic-chopin-koscielniak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pronađen Chopinov portret kojeg su u Auschwitzu naručili nacisti | Politika+
Kultura

OTKRIĆE: Pronađen Chopinov portret kojeg su u Auschwitzu naručili nacisti

Izniman je jer nacisti nisu dopuštali umjetnost koja nije bila povezana s njemačkom ili austrijskom kulturom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Portret skladatelja Frederica Chopina, koji je nekoć visio u Auschwitzu, pojavio se gotovo 70 godina poslije u domu poljskog sveučilišnog profesora.

Zatvorski orkestar vježbao je u barakama smještenim blizu poznatog natpisa "Arbeit Macht Frei" na ulazu u logor, gdje je svirao logorašima koji su ulazili u kamp ili iz njega izlazili.

Portret, koji je 1943. naslikao logoraš i poljski umjetnik Mieczyslaw Koscielniak, jedan je iz serije slika nastalih u sklopu kampanje kojom su nacisti željeli sakriti od očiju javnosti neljudsko ponašanje prema zatočenicima u logoru smrti u kojem je ubijeno 1,5 milijun ljudi.

Vjerovalo se da su portrete Koscielniaka, koji je umro 1993., uništili njemački vojnici povlačeći se pred Crvenom armijom prije oslobođenja kampa smrti 1945.

"Svi portreti su nestali, no ovaj je preživio kao da se radi o tračku nade, osobito za logoraše", kaže Aleksander Skotnicki, sadašnji vlasnik portreta, profesor na Jagielonskom sveučilištu u Krakowu. On je važnost slike otkrio početkom ove godine, samo nekoliko dana prije 67. obljetnice oslobođenja Auschwitza. Na opis portreta naišao je čitajući njigu o Koscielniaku, čiji su se inicijali "MK" i godina nastanka pojavili u uglu slike.

Portret je zajedno s drugim slikama visio na zidu zgrade u kojoj je zatvorski orkestar održavao probe. Soba za koncerte bila je ukrašena umjetninama, jer su zapovjednik logora i SS-ovci pozivali goste da uživaju u glazbi logoraša glazbenika.

Autoportret Mieczyslawa Koscielniaka
iz Auschwitza

"Oni su vrlo često dovodili goste u salu za koncerte kako bi pokazali da se prema zatočenicima ne postupa loše", objašnjava Jolanta Kupiec, bivša direktorica muzeja u Auschwitzu i autorica knjige o Koscielniaku.

Portret Chopina, prikazanog u profilu razbarušene kose i oštrog nosa, izniman je, jer nacisti nisu dopuštali umjetnost koja nije bila povezana s njemačkom ili austrijskom kulturom. Stotine Koscielniakovih crteža o strašnim svakodnevnim mukama logoraša sačuvane su i izložene u muzeju, ali je postojanje Chopinova portreta bilo veliko iznenađenje.

"Nikada mi nije rekao da je naslikao Chopina. Obitelj je jedino znala da su nacisti naredili ocu da naslika njemačke skladatelje", kaže autorov sin Adam Koscielniak.

Zatvorski orkestar vježbao je u barakama smještenim blizu poznatog natpisa "Arbeit Macht Frei" na ulazu u logor, gdje je svirao logorašima koji su ulazili u kamp ili iz njega izlazili.

Oko 1,5 milijun ljudi, većinom Židova, ubijeno je u Auschwitzu kod poljskog sela Oswiecim tijekom nacističke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mieczyslaw Koscielniak, Aleksander Skotnicki, NACISTI, AUSCHWITZ, FREDERIC CHOPIN