A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dijamant-argyle-pink-jubilee-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pronađen ružičasti dijamant, najvrijedniji ikad u Australiji | Politika+
Scena

DRAGULJI: Pronađen ružičasti dijamant, najvrijedniji ikad u Australiji

"Trebalo je čekati 26 godina da bismo izvadili ovaj kamen i vjerojatno takav više nećemo vidjeti".

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Velika rudarska britansko-australska kompanija Rio Tinto objavila je da je iskopala "nesvakidašnji" ružičasti dijamant od gotovo 13 karata, ocijenivši da je riječ o najrjeđem i najvrednijem dragom kamenu koji je dosad pronađen u Australiji.

Kamen od 12,76 karata sličan je Williamsonu Pinku od 24 karata, pronađenom u Tanzaniji, kojeg je britanska kraljica dobila na dar u prigodi vjenčanja.

Nazvan Argyle Pink Jubilee (Ružičasti jubilej iz Argyla), neobrađen kamen od 12,76 karata pronađen je u rudniku dijamanata Argyle kojim upravlja Rio Tinto, u Kimberleyju, na zapadu Australije, dodaje kompanija.

"Dijamant ovakva formata još nije viđen" u Australiji, rekla je Josephine Johnson iz te tvrtke. "Trebalo je čekati 26 godina da bismo izvadili ovaj kamen i vjerojatno takav više nećemo vidjeti".

Kamen, nazvan u čast dijamantnog jubileja Elizabete II, kraljice australske države, svijetloružičaste je boje i sličan je Williamsonu Pinku (24 karata) koji je britanska kraljica dobila na dar u prigodi vjenčanja za vojvodu od Edinburgha 1947. Williamson je iste godine iskopan u Tanzaniji.

Oko 90 posto ružičastih dijamanata u svijetu iskopano je u rudniku Argyle u Kimberleyju, u vlasništvu Rio Tinta.

Najveće dijamante u pravilu kupuju muzeji ili ih veće kuće, poput Christie'sa i Sotheby'sa, nude na dražbi. Neki su se davno prije darovali monarsima. Nakon rezanja i brušenja, što će potrajati desetak dana, Ružičasti jubilej će procijeniti međunarodni stručnjaci, izložit će se u više zemalja svijeta i potkraj godine prodati na privatnoj dražbi. Mogao bi biti vrijedan milijune dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

williamson pink, elizabeta II, Argyle Pink Jubilee, dijamanti, Rio Tinto