Hrvatska

GRUBIŠA, GRDEŠIĆ, GOLDSTEIN: Veleposlanstva u Parizu, Londonu i Rimu dobivaju prijatelji SDP-a

Goldsteinov otac je Milanovićev savjetnik, a Grubiša i Grdešić su bliski SDP-u.

Piše: Vanja Deželić

Parlamentarni izbori 4. prosinca prošle godine donijeli su novu struju u svakom smislu, na mnogim pozicijama, a posljednja koja su ostala nerazjašnjena jesu ona veleposlanika u pojedinim zemljama. Novi list došao je do informacije da će veleposlaničke fotelje u Parizu, Rimu i Londonu preuzeti trojica sveučilišnih profesora - Ivo Goldstein, Damir Grubiša i Ivan Grdešić.

No, kako su informacije neslužbene, sva trojica su 'zakopčani do grla'.

Gordan Jandroković je optužio Grubišu i Grdešića da nisu neovisni stručnjaci kakvima se nazivaju, već da su osobe bliske SDP-u

- Ne mogu to komentirati, morate se obratiti nekome drugome - rekao nam je profesor Grdešić.

Nešto rječitiji bio je profesor Grubiša, ali ni on nije otkrio ništa.

- Nemam nikakvih komentara, ne mogu niti reći je li to istina - rekao je i dodao da bi razmotrio tu ponudu kada bi je uopće dobio.

Ivo Goldstein je pak ugasio mobitel i nedostupan je cijeli dan. Svi su navodno informaciju dobili iz medija i ništa ne znaju, a to znači da 'natječaj' za pozicije još uvijek traje.

Iako nema nikakvih diplomatskih iskustava, povjesničar Goldstein trebao bi zamijeniti Mirka Galića, koji se u Parizu nalazi od 2007. godine. Tako bi poput oca Slavka, koji je savjetnik premijera Milanovića, ušao u svijet politike. Upravo njegovo moguće imenovanje neslužbeni izvori nazivaju političkim, a sve zbog (diplomatskog) neiskustva.

Grdešić je od 2000. do 2004. bio velespolanik u Washingtonu, a Grubiša ima iskustava u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomaciji općenito. Goldstein pak nema nikakvog diplomatskog iskustva

Grubiša i Grdešić tretiraju se kao profesionalni diplomati i njihovo imenovanje ne bi čudilo. Posebno jer je Grdešić od 2000. do 2004. bio veleposlanik u Washingtonu, a Grubiša ima iskustva u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomaciji općenito.

Svima im je pak zajedničko jedno, bliski su SDP-u. Grubiša i Grdešić su članovi SDP-ovog savjeta za međunarodne odnose, a Goldsteinov otac je Milanovićev savjetnik. Dakle, sva trojica su nestranačke osobe, ali su iznimno bliski s trenutno vodećom političkom strankom u zemlji. I to bi mogao biti problem.

Prethodni ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković optužio ih je da nisu neovisni stručnjaci kakvima se nazivaju, jer su ga kritizirali zbog veleposlaničkog imenovanja u vrijeme sukoba HDZ-ove vlade i Ureda predsjednika, kada Ivo Josipović nije želio potvrditi listu kandidata za veleposlanička mjesta koja je sastavilo Jandrokovićevo ministarstvo. Upravo je zbog tog spora ostalo prazno mjesto veleposlanika u SAD-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo goldstein, ivan grdešić, veleposlanstvo, damir grubiša, sdp