Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pad na azijskim burzama: Grčka zasad spašena, ali ulagači traže i nalaze nove probleme

Ulagače su zabrinuli jučer objavljeni podaci o slabljenju aktivnosti u eurozoni, kojoj prijeti recesija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Sada kada je Grčkoj odobren drugi paket pomoći, što je već ugrađeno u cijene dionica, tržište se usmjerilo na slijedeći problem. A to je fiskalna reforma u Europi i kako će te mjere proračunske štednje biti prihvaćene u eurozoni te kakav će biti njihov utjecaj na gospodarstvo“

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte usporiti rast najvećih svjetskih gospodarstava, a zabrinjavaju i recesijske prijetnje eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju. Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Ulagače su zabrinuli jučer objavljeni podaci o slabljenju aktivnosti u eurozoni, kojoj prijeti recesija. Tim više što se efekti smanjenja proračunske potrošnje u nizu članica tog bloka tek očekuju.

„Sada kada je Grčkoj odobren drugi paket pomoći, što je već ugrađeno u cijene dionica, tržište se usmjerilo na slijedeći problem. A to je fiskalna reforma u Europi i kako će te mjere proračunske štednje biti prihvaćene u eurozoni te kakav će biti njihov utjecaj na gospodarstvo“, kaže Yoshihiko Tabei, direktor u tvrtki Kazaka Securities.

Japanski Nikkei indeks porastao je zahvaljujući slabljenju jena, što je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznika. Dionice Nintenda, Sharpa i Fujitsua poskupile su između 1,5 i 3,8 posto.

No, rast Nikkeia je limitiran jer će izlazak japanskog gospodarstva iz recesije biti spor zbog slabljenja potražnje u svijetu i jakog jena. Na to ukazuje anketa Reutersa, prema kojoj je raspoloženje u japanskom proizvodnom sektoru u veljači palo na najnižu razinu od katastrofalnog potresa u ožujku prošle godine.

Ulagače zabrinjava i visoka cijena nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku kreće se oko 106 dolara po barelu, najviše razine od svibnja prošle godine. Posljedica je to političke napetosti u vezi Irana, zbog čega su od početka godine cijene nafte porasle 11 posto.

Međutim, tako visoke cijene ne temelje se na jačanju potražnje, s obzirom na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i mogle bi dodatno naštetiti globalnom gospodarstvu, kažu analitičari.

Na valutnim se tržištima, pak, tečaj eura stabilizirao nakon snažnog skoka u utorak, kada je Grčkoj odobren drugi paket međunarodne pomoći. Tada je tečaj eura dosegnuo 1,3293 dolara, dok se jutros kreće oko 1,3250 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 105,90 na 106,30 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, s jučerašnjih 80 na 80,20 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene nafte, nafta, nikkei, eurozona, tečaj, svjetska tržišta, azijske burze