Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze blago porasle, euro iznad 1,33 dolara

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no naznake recesije u Europi i visoke cijene nafte drže ulagače na oprezu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim vijestima iz američkog gospodarstva, no naznake recesije u Europi i visoke cijene nafte drže ulagače na oprezu.

Kada Europa sklizne u recesiju, to će naštetiti izvozno usmjerenim gospodarstvima, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja itd. To će se, pak, osjetiti na rastu tih gospodarstava, kao i na poslovnim rezultatima tamošnjih kompanija. Zbog toga su ulagači oprezni

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju ojačale između 0,1 i 0,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto.

 

Na azijske burze pozitivno utječe jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, potaknut podacima koji ukazuju na oporavak američkog tržišta rada.

 

Međutim, ulagače zabrinjava procjena Europske komisije da će gospodarstvo eurozone ove godine zabilježiti pad za 0,3 posto. Recesija u Europi izazvala bi pad izvoza azijskih kompanija.

 

„Kada Europa sklizne u recesiju, to će naštetiti izvozno usmjerenim gospodarstvima, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja itd. To će se, pak, osjetiti na rastu tih gospodarstava, kao i na poslovnim rezultatima tamošnjih kompanija. Zbog toga su ulagači oprezni“, kaže Junya Tanase, strateg u JPMorgan Chaseu.

 

Ulagače zabrinjava i visoka cijena nafte. Nakon što je jučer skočila više od 1,5 dolara, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla daljnjih 70 centi, na 108,50 dolara po barelu, novu najvišu razinu u devet mjeseci. Na valutnim je tržištima, pak, tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,3330 na 1,3380 dolara, najvišu razinu u dva i pol mjeseca.

 

No, analitičari kažu da je to posljedica tehničke korekcije, nakon što je tjednima bio pod pritiskom grčke dužničke krize, i ne očekuju daljnji značajniji uspon eura zbog recesijskih prijetnji eurozoni. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 106,30 na 107,10 jena, najvišu razinu od studenoga prošle godine. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, s jučerašnjih 80,20 na 80,46 jena, najvišu razinu u sedam i pol mjeseci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokijska burza, dionice, azijska tržišta, gospodarstva