Sport

KRITIKA: Željko Jovanović: Zakon o sportu nije loš, ali ne provodi se u praksi

Ne da je žalosno nego je izuzetno neodgovorno da u sedam godina, koliko postoji Zakon o sportu, praktično niti jedan provedbeni akt tog zakona nije donesen.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u petak je, komentirajući odnos njegovog Ministarstva i Hrvatskog nogometnog saveza, kazao da ga nitko iz Europski nogometni savez (UEFA) nije nazvao niti on misli napraviti ništa što bi bilo u suprotnosti s propisima UEFA-e.

"Niti imam namjeru, niti ću kontaktirati UEFA-u i ne želim se ni na bilo koji način uplitati u ono što UEFA ne dozvoljava. Dakle, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta radi svoj posao u smislu zakonodavnog okvira. U narednom periodu mi ćemo donijeti novi Zakon o sportskoj inspekciji i izmjene Zakona o sportu što će biti okvir u kojem će morati djelovati svi sportski savezi i svi sportski klubovi, a to znači da u prvom planu budu sport i sportaši, a ne jedan mali krug pojedinaca koji na sportu profitira na štetu sportaša", kazao je Jovanović.

Ministar je izrazio i nezadovoljstvo što u Zakonu o sportu nema ni jednog provedbenog akta koji bi omogućio njegovu primjenu.

"Ne da je žalosno nego je izuzetno neodgovorno da u sedam godina, koliko postoji Zakon o sportu, praktično niti jedan provedbeni akt tog zakona nije donesen. Zakon o sportu nije idealan, ali nije niti izuzetno loš, međutim on se ne provodi u praksi. Jedan od primjera je upravo dio koji se tiče sportske inspekcije. Niti jedan provedbeni akt nije donesen temeljem kojeg bi sportski inspektori mogli otići u sportske saveze, sportske klubove i utvrditi poštuje li se Zakon o sportu. To je izuzetno neodgovorno, ali čemu se čuditi, bivša vlast neodgovorno se ponašala u svim segmentima pa je sport očito bio jednak tako zanemaren", zaključio je ministar Jovanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fifa, željko jovanović, uefa, nogomet