Mojbiz

OPORAVAK: Tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u više od dva mjeseca

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je prošloga tjedna 2,3 posto, na 1,3449 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,3486 dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prošloga je tjedna tečaj eura na svjetskim valutnim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u više od dva mjeseca, zahvaljujući odobrenju nove pomoći Grčkoj i nadi ulagača da će povećana likvidnost u europskom financijskom sustavu dodatno ublažiti dužničku krizu.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je prošloga tjedna 2,3 posto, na 1,3449 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,3486 dolara, najvišu razinu od početka prosinca.

Dužnička kriza eurozone već je znatno utjecala na gospodarstvo, pa je Europska komisija prošloga tjedna objavila da ove godine očekuje pad bruto domaćeg proizvoda tog bloka za 0,3 posto

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skočio je 4,2 posto, na 108,95 jena, a u petak se u jednom trenutku, po prvi puta nakon četiri mjeseca, probio i iznad 109 jena.

I američka je valuta ojačala prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 1,9 posto, na 81,05 jena, najvišu razinu u sedam i pol mjeseci.

Uspon eura ponajviše se zahvaljuje olakšanju koje je zavladalo na tržištu nakon što su u utorak ministri financija eurozone odobrili Grčkoj 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći kako bi se njezin javni dug do 2020. smanjio na 120,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To će pomoći toj članici eurozone da izbjegne bankrot, no procjenjuje se da će stroge mjere proračunske štednje samo dodatno pogoršati njezine duboke gospodarske probleme.

Dužnička kriza eurozone već je znatno utjecala na gospodarstvo, pa je Europska komisija prošloga tjedna objavila da ove godine očekuje pad bruto domaćeg proizvoda tog bloka za 0,3 posto.

Unatoč tome, euro jača, što analitičari pripisuju većoj sklonosti ulagača rizičnijim ulaganjima uoči druge aukcije jeftinih trogodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB), koja će se održati idućega tjedna.

Očekuje se da će banke uzeti u zajam oko 500 milijardi eura i dio tih sredstava uložiti u državne obveznice, što bi trebalo smanjiti pritisak na rast prinosa na dugove prezaduženih članica eurozone.

No, iako će dodatna likvidnost najvjerojatnije poticajno djelovati na euro u kratkoročnoj perspektivi, u budućnosti bi mogla izazvati probleme, smatraju analitičari.

"Golema likvidnost ubrizgana u tržišta kratkotrajno donosi blago olakšanje, jer dostatna likvidnost uvijek ide na ruku dionicama. No definitivno ćemo se u budućnosti suočiti s inflacijskim pritiscima", kaže Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

I dok euro jača, japanska je valuta pod pritiskom još od prošlotjedne neočekivane najave japanske središnje banke o povećanju programa otkupa imovine.

 

Analitičari smatraju da bi to labavljenje monetarne politike moglo označiti kraj dugotrajnog uzleta jena koji je primorao japansku središnju banku da u tri navrata prošle godine intervenira kako bi zauzdala jačanje jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj, dolar, kuna, japan, euro