A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/automobil-radnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemački proizvođači automobila nagradili radnike premijama do 10 tisuća eura! | Politika+
Tvrtke

POŠTENJE: Njemački proizvođači automobila nagradili radnike premijama do 10 tisuća eura!

Radnici su se u vrijeme krize odrekli dijela plaće kako bi pomogli tvrtki.

Piše: PolitikaPlus

Njemački proizvođači automobila pokazali su kako izvesti tvrtku, pa i zemlju, iz krize. U prošloj su godini ostvarili rekordnu dobit, a od toga će profitirati i njihovi radnici, koji su se u vrijeme krize odrekli dijela plaće za dobrobit tvrtke.

Volkswagen, Porsche i drugi proizvođači svojim će zaposlenicima u ovoj godini isplatiti i do deset tisuća eura premija! A sve zato što su pristali na smanjenje plaća kako bi se povećala produktivnost tvrtke. I ona im je vratila, što u svijetu i nije čest slučaj. Umjesto masovnih otkaza, 'rezale' su se plaće, a sada svi dijele 'kolač'.

Najbolje će proći radnici u Audiju, gdje će zaposlenici dobiti desetinu zarade, a ona je iznosila 1,2 milijardi eura

- Premije će neke oboriti s nogu, takvo što se još nije dogodilo! Naši su radnici zaslužili genijalno-intergalaktičke premije. Rekordnu zaradu nije nam donio sveti Petar - rekao je šef radničkog vijeća Uwe Hück za Deutsche Welle.

Za 2011. zaposlenici Daimlera dobit će, kako je potvrđeno prije dva tjedna, po 4.100 eura, to je najviša ikada zabilježena premija u firmi koja se može pohvaliti titulom "izumitelja automobila". Najbolje će proći radnici u Audiju, gdje će zaposlenici dobiti desetinu zarade, a ona je iznosila 1,2 milijardi eura. To znači da će radnici dobiti po glavi oko deset tisuća eura, što je duplo više od onoga što su dobili prošle godine.

Njemački proizvođači automobila iza sebe su ostavili impresivnu poslovnu godinu. Usred dužničke krize u eurozoni, oni su profitirali od snažnog rasta prodaje u zemljama u razvoju poput Kine - ali i od oporavka na važnom američkom tržištu. Daimler je zabilježio najbolju poslovnu godinu u svojoj 125 godina dugoj povijesti: s rekordnim profitom od šest milijardi eura!

Čista zarada VW-a je pak iznosila čak 15,8 milijardi eura. Uz takve pokazatelje porasli su i apetiti radničke klase. Šef Radničkog vijeća u Wolfsburgu Bernd Osterloh od šefova Volkswagena zahtijeva da radnici ubuduće dobiju veći dio kolača, odnosno da premije "probiju" granicu od deset posto operativne dobiti.

Ove sve brojke ipak ne vrijede i za Opel, čiji je vlasnik General Motors. Ne posluju s plusom i za njih se izlaz iz krize još ne nazire.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, mercedes, audi, volkswagen