A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/playkontrol-roboti-ilustracija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

PlayKontrol: Hrvatski softver za praćenje svih sadržaja na radijskim postajama! | Politika+
IT

USPJEH: PlayKontrol: Hrvatski softver za praćenje svih sadržaja na radijskim postajama!

Sustav 'u oblaku' prepoznaje i broji pojedine glazbene sadržaje, kao i količinu i trajanje oglasnih poruka!

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska tvrtka Informacija izradila je sustav PlayKontrol, napredno tehnološko rješenje koje omogućava potpuno praćenje svih medijskih objava na radiju i televiziji, a, kako ističu, naročito je pogodno za praćenje reprodukcije bilo koje vrste zapisa u tim medijima.

DANIJEL MOŠMONDOR: "PlayKontrol koristi sofisticiran algoritam za prepoznavanje zvuka u kombinaciji sa snažnom hardverskom osnovom koja mu omogućava praćenje gotovo neograničenog broja radijskih postaja u Hrvatskoj, regiji ili svijetu, te pripremanje izvještaja o emitiranim zvučnim zapisima u realnom vremenu. Smatramo da će mnogi biti zainteresirani da dobiju neovisne, transparentne izvještaje o broju emitiranja svojih promotivnih spotova ili pak broju izvođenja svojih autorskih djela, a što je nešto što na regionalnom tržištu u ovom trenutku može ponuditi jedino PlayKontrol."

Oglašivači, marketinške agencije, nadležne državne institucije, te autori, izvođači i nakladnici pjesama mogu pomoću sustava PlayKontrol pratiti sva emitiranja pojedinih reklama ili vlastitih autorskih djela na neograničenom broju radijskih postaja u Hrvatskoj i regiji. PlayKontrol je razvijen je u Hrvatskoj, kako navode autori, koristi napredne softverske algoritme za prepoznavanje zvučnih zapisa i jedan je od rijetkih takvih sustava u svijetu.

Uz pomoć posebno razvijenog algoritma, može prepoznavati i brojati izvedbe pojedinih pjesama ili pak propagandnih spotova. Kako tvrde, PlayKontrol može prepoznati svaki pojedinačni zvučni zapis za koji je sustavu dan nalog da ga traži – pri čemu ga identificira sa stopostotnom točnošću, i to u realnom vremenu – te potom može zabilježiti u koje je vrijeme i na kojoj radijskoj postaji emitirani traženi zvučni zapis, stvarajući pritom detaljan izvještaj, što rekli bismo, može biti od koristi u plaćanju autorskih prava autorima i izvođačima (npr. preko ZAMP-a), a moglo bi promijeniti uvriježeno paušalno plaćanje prema onome koje bi se ravnalo prema stvarnom broju izvođenja pojedinog autorskog djela.

Kako sami navode, potencijalni korisnici su oglašivači, vlasnici autorskih prava, izvođači... dok će ponajprije biti zainteresirane marketinške agencije, potom svi oni koji koriste njihove usluge, kao i vlasnici izvođačkih i autorskih prava za pojedine pjesme, poput autora, izvođača i diskografa. Pomoću PlayKontrola, svi oni mogu dobiti vrlo detaljne izvještaje o broju emitiranja pojedinog reklamnog spota ili pjesme, te potom te neovisne podatke mogu usporediti sa službenim izvješćima koja dobivaju iz drugih izvora, poput agencija koje se bave naplatom autorskih prava.

Uz PlayKontrol i nadležne regulatorne agencije mogu lako provjeriti pridržavaju li se svi elektronički mediji zakonom definiranih omjera sadržaja i propagandnih poruka u svojem programu, dok oglašivači dobivaju uvid i u marketinšku zastupljenost konkurencije na pojedinim postajama ili u odabranoj regiji pa prema tome mogu voditi i prilagođavati svoje kampanje. Informacije poput ovih dosad su bile nedostupne većini oglašivača. Sustav je fleksibilan te se lako prilagođava zadacima koji se pred njega mogu postaviti, zbog čega može postići široku primjenu u praksi, ovisno o potrebama naručitelja i korisnika.

"PlayKontrol koristi sofisticiran algoritam za prepoznavanje zvuka u kombinaciji sa snažnom hardverskom osnovom koja mu omogućava praćenje gotovo neograničenog broja radijskih postaja u Hrvatskoj, regiji ili svijetu, te pripremanje izvještaja o emitiranim zvučnim zapisima u realnom vremenu. Smatramo da će mnogi biti zainteresirani da dobiju neovisne, transparentne izvještaje o broju emitiranja svojih promotivnih spotova ili pak broju izvođenja svojih autorskih djela, a što je nešto što na regionalnom tržištu u ovom trenutku može ponuditi jedino PlayKontrol", izjavio je Daniel Mošmondor, direktor tvrtke Informacija.

Kao dodatni argument njegovo zanimljivosti, istaknimo da za korištenje sustava nije potreban instalirati nikakav poseban softver, jer se PlayKontrol u cijelosti nalazi “u oblaku”, dakle, koristi se kao usluga s udaljenih servera, pa je korisnicima potrebna jedino adresa elektroničke pošte.

U tvrtki, dakako, ne zaboravljaju istaknuti da su za razvoj cijelog projekta uključujući i razvoj glavnog algoritma, u protekle dvije godine u potpunosti vodili hrvatski softverski stručnjaci, ali je, dodaju, na razvoju cijelog rješenja radio globalni tim programera, omogućavajući tako tvrtki Informacija da za svaki dio koda kojega PlayKontrol koristi odabere programera koji je najbolji u pojedinom području.

PlayKontrol namjeravaju uskoro ponuditi globalnom tržištu, smatrajući da će zbog svoje fleksibilnosti i arhitekture koja omogućava “slušanje” bilo kakvog izvora zvuka, biti globalno konkurentan.

U ovom se trenutku PlayKontrol nalazi u testnom radu, prije komercijalnog predstavljanja koje uskoro slijedi. Oni koji žele isprobati mogućnosti ovog sustava mogu se javiti tvrtki Informacija, poslati zvučni zapis kojega žele pratiti u elektroničkim medijima te se i tako sami uvjeriti kako izgledaju i koliko su prezicni izvještaji koje PlayKontrol generira.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

softver, marketing, zamp, autorska prava, radio stanice, informacija, playkontrol, it