Turizam

SABOR: VIDEO Hrvatska turistička zajednica izabrala Vijeće i Nadzorni odbor

Proračun je manji za 39 milijuna kuna, zbog čega će svi zajedno morati raditi mnogo više i odgovornije.

Piše: Vanja Deželić

Sabor Hrvatske turističke zajednice prihvatio je na konstituirajućoj sjednici, koju je otvorio ministar turizma Veljko Ostojić Izvješće o radu i financijsko izvješće Hrvatske turističke zajednice, Izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem Hrvatske turističke zajednice za 2010. godinu.

 

Nakon što je Turističko vijeće u siječnju ove godine prihvatilo Program rada Hrvatske turističke zajednice za 2012. godinu, isto je usvojeno i od strane Sabora. Također, prihvaćen je Statut i Poslovnik o radu Sabora Hrvatske turističke zajednice te Izvješće o protekloj sezoni.

Ministar Ostojić istaknuo je kako će ova godina biti izazovna te da bi bio zadovoljan ukoliko se ove godine ponove ostvareni rezultati turističkog prometa na razini lanjske godine

V.d. direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić dao je kratki presjek odrađenih promidžbenih aktivnosti Hrvatske turističke zajednice u 2011. godini koje će ujedno biti predstavljene na sljedećoj sjednici Sabora čije se održavanje planira u drugoj polovici ožujka. Također, Bulić se u Izvješću o sezoni 2011. osvrnuo na ostvarene rezultate turističkog prometa.

 

Pri tome je istaknuo kako je sa gotovo svih stranih tržišta zabilježen porast turističkog prometa, a nerijetko je riječ o porastu prometa u dvoznamenkastim postotcima.

 

U top 10 najznačajnijih emitivnih tržišta, čak devet njih u 2011. godini donijelo je pozitivne brojke kada su u pitanju turistička noćenja: Njemačka +8,8% (22,8% noćenja na nacionalnoj razini), Slovenija +8,6% (11,7% noćenja na nacionalnoj razini), Italija +5,6% (9,1% noćenja na nacionalnoj razini), Austrija +9,4% (8,8% noćenja na nacionalnoj razini), Češka +5,2% (8% noćenja na nacionalnoj razini), Poljska +8,2% (5,7% noćenja na nacionalnoj razini), Slovačka +9,5% (4,2% noćenja na nacionalnoj razini), Mađarska +8,8% (3,2% noćenja na nacionalnoj razini), Rusija +8,9% (2,7% noćenja na nacionalnoj razini), dok je Nizozemska jedino tržište iz skupine „top 10“ koje je u minimalnom minusu (-0,9% u noćenjima), iako su dolasci u plusu od 0,6% (4,1% noćenja na nacionalnoj razini).

Ministar Ostojić istaknuo je kako će ova godina biti izazovna te da bi bio zadovoljan ukoliko se ove godine ponove ostvareni rezultati turističkog prometa na razini lanjske godine jer je budžet 39 milijuna kuna manji. Globalna ekonomska situacija je trenutno složena i utjecat će na odluke i budžet za putovanja potencijalnih turista. Osvrnuo se i na trenutačno stanje u Njemačkoj u kojoj je stopa nezaposlenosti u proteklih 50 godina na najnižoj razini. Stoga će odnos prema njemačkom emitivnom tržištu biti u ovoj godini pojačan, a suradnja za nadolazeće razdoblje dogovorena je na nedavno održanom sajmu turizma f.re.e u Münchenu. U tijeku su pregovori za mogućnost nastupa Hrvatske kao zemlje partnera u 2014. godini.

U top 10 najznačajnijih emitivnih tržišta, čak devet njih u 2011. godini donijelo je pozitivne brojke kada su u pitanju turistička noćenja

Posebno je naglasio kako je potrebno ojačati dolaske u pred i posezoni. Osvrnuo se i na novosti u Programu rada Hrvatske turističke zajednice u 2012. godini kojeg je detaljno po svim stavkama aktivnosti pojasnio Niko Bulić. Neke od novosti u Programu za 2012. godinu su davanje poticaja samo u pred i post sezoni, novi model oglašavanja za zimske programe, smanjen je iznos predviđen za tiskane materijale i globalno TV oglašavanje, a istovremeno, u odnosu na predviđen proračun, planiran je veći iznos za Internet oglašavanje, a ukidaju se popratne manifestacije u okviru Hrvatskih turističkih dana.

U nastavku sjednice, kojoj je nazočilo više od 40 predstavnika turističkog gospodarstva, odabrani su za iduće četiri godine novi članovi Turističkog vijeća, te Nadzornog odbora Hrvatske turističke zajednice. Novo Turističko vijeće HTZ-a činit će:

1. ŠIME KLARIĆ, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i direktor hotela Sv. Mihovil, Trilj
2. ŽELJKO KUKURIN, predsjednik Uprave Istraturist Umag d.d. i član Izvršnog odbora UPUHH-a
3. VLADO LUČIĆ, Jadranski luksuzni hoteli, direktor Korporativnog razvoja
4. VLADO MIŠ, predsjednik Uprave hotelskog poduzeća Imperial d.d., Rab i član Izvršnog odbora UPUHH-a
5. TOMISLAV POPOVIĆ, predsjednik Uprave Maistra d.d., Rovinj
6. DRAGO RUŽIĆ, prof. dr. sc., član Katedre za marketing, Ekonomski fakultet u Osijeku
7. FRANE SKOBLAR, predsjednik Uprave Turisthotel d.d., Zadar
8. KRISTIAN ŠUSTAR, izvršni direktor HUP Zagreb d.d. i predsjednik UPUHH-a
9. GORAN ZRILIĆ, predsjednik Uprave Solaris d.d., Šibenik
10. BORIS ŽGOMBA, predsjednik UHPA-e i predsjednik uprave Uniline d.o.o.
11. ZDENKA PETERNEL, Hrvatska gospodarska komora, pročelnica Ureda predsjednika HGK i direktorica Centra za razvoj ljudskih potencijala
12. ANTE MIHIĆ, Hrvatska obrtnička komora, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika

Turističkim vijećem HTZ-a predsjedat će ministar turizma Veljko Ostojić.

Nadzorni odbor Hrvatske turističke zajednice bit će:

1. GORAN HRNIĆ, predsjednik Uprave, Gulliver Travel d.o.o., Dubrovnik
2. IVANA KOLAR, direktorica, Terme Tuhelj d.o.o., Tuhelj
3. SREĆKO ŠIMUNOVIĆ, glavni direktor, Croatia Airlines d.d., Zagreb
4. GORAN BEUS RICHEMBERGH, predsjednik Odbora za turizam Sabora RH
5. BERNARD ZENZEROVIĆ, tajnik Kabineta ministra turizma RH.

Ministar Ostojić je tom prilikom istaknuo kako se pri utvrđivanju konačnih lista za izbor članova Turističkog vijeća i Nadzornog odbora vodila pomna briga o ravnomjernoj regionalnoj i strukovnoj zastupljenosti svih kandidata.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, turizam, HTZ