A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/google_plus_drustvena_mreza.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Francuski regulator pokreće istragu protiv Googlea | Politika+
IT

PRIVATNOST POJEDINCA: Francuski regulator pokreće istragu protiv Googlea

Francuski regulator za zaštitu podataka pokrenut će službenu istragu o novim Googlevim pravilima o privatnosti...

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Francuski regulator za zaštitu podataka pokrenut će službenu istragu o novim Googlevim pravilima o privatnosti, preliminarno ocijenivši da nisu u skladu s europskim zakonima o zaštiti privatnosti pojedinaca.

Commission Nationale de l'informatique et des Libertes (CNIL) objavila je da će provesti istragu u ime i zajedno s drugim europskim regulatornim tijelima, te sredinom ožujka poslati popis pitanja toj američkoj internetskoj kompaniji. Google je objavio u siječnju da pojednostavljuje politiku zaštite privatnosti, objedinjujući 60 smjernica u jednu koju će primjenjivati na sve svoje usluge, uključujući YouTube, Gmail i Google+.

 

U pismu od 27. veljače upućenom Googleu, Commission Nationale de l'informatique et des Libertes (CNIL) objavila je da će provesti istragu u ime i zajedno s drugim europskim regulatornim tijelima, te sredinom ožujka poslati popis pitanja toj američkoj internetskoj kompaniji. Google je objavio u siječnju da pojednostavljuje politiku zaštite privatnosti, objedinjujući 60 smjernica u jednu koju će primjenjivati na sve svoje usluge, uključujući YouTube, Gmail i Google+.

 

To će također omogućiti gigantu za pretraživanje interneta objedinjavanje svih podataka koje prikupi od pojedinih korisnika svojih usluga. U Googleu tvrde da će im to pomoći prilagoditi rezultate pretraživanja i poboljšati uslugu za korisnike. Oni moraju prihvatiti nove Googleove smjernice ako žele i dalje koristiti njegove usluge. "CNIL i europske vlasti za zaštitu podataka duboko su zabrinuti zbog objedinjavanja osobnih podataka korisnika raznih usluga. Izrazito sumnjaju u zakonitost i pravednost takve obrade, kao i u njezinu usklađenost s europskim zakonima o zaštiti podataka", napisao je francuski regulator Googleu. Promjene bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka, a dva zahtjeva strane europskih regulatora da to odgodi Google je već odbacio.

 

U utorak je poduzeće na blogu reagiralo na CNIL-ovo pismo, kazavši da će rado odgovoriti na pitanja europskih tijela za zaštitu podataka. Google je već predmet istrage europskih vlasti za zaštitu tržišne utakmice i američke Savezne komisije za trgovinu (FTC) vezano za rangiranje rezultata pretrage, slijedom sumnje da možda favorizira vlastite proizvode u odnosu na one konkurenata. Istrage se djelomično temelje na pritužbama francuskih rivala. FTC je 13. siječnja proširio istragu kako bi obuhvatila i Googleovu društvenu mrežu Google+. Googleove izmjene politike zaštite privatnosti vremenski su se podudarile i s objavom EK-ovih zakonodavnih planova o preispitivanju 17 godina starih pravila o zaštiti podataka koja bi trebale zamijeniti puno strože mjere.

 

Prema novim predloženim pravilima EU-a, internetske kompanije kao što su Google, Facebook i Yahoo morat će pitati korisnike mogu li pohraniti i prodavati njihove podatke drugim tvrtkama, kao što su oglašivači koji su gotovo jedini izvor njihovih prihoda. Nova bi pravila također omogućila korisnicima da zatraže trajno brisanje svojih podataka s internetskih stranica, takozvano "pravo da ih se zaboravi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, GOOGEL+, ISTRAGA