A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljanska-banka-nlb-zgrada-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenska vlada traži investitora za NLB: Zadržat će samo kontrolni paket | Politika+
Mojbiz

ZAOKRET: Slovenska vlada traži investitora za NLB: Zadržat će samo kontrolni paket

"Vlada odlučna rebalansom proračuna smanjiti proračunski deficit u ovoj godini na tri posto BDP-a."

Piše: P/H

Slovenska vlada spremna je smanjiti državni udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) na 25 posto plus jednu dionicu, te na isti način smanjiti svoj kontrolni udio u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM) i osiguravateljnoj tvrtki Triglav, izjavio je u srijedu nakon sjednice vlade ministar financija Janez Šuštaršič.

"Vlada odlučna rebalansom proračuna smanjiti proračunski deficit u ovoj godini na tri posto BDP-a."

"Zaključili smo da se i formalno započne s dokapitalizacijom NLB-a i to bez izravnog učešća proračunskih sredstava. To je zapravo neophodno ako fiskalnu konsolidaciju države želimo provesti u ovoj i idućoj godini", rekao je Janez Šušteršič.

Prema nekim procjenama, NLB treba financijsku injekciju od najmanje 400 milijuna eura, a sadašnja vlada zbog financijske stabilizacije ta sredstva ne planira u proračunu, kako bi smanjila deficit kojim je on bio opterećen ranijih godina.

Šušteršič je naglasio da je vlada odlučna rebalansom proračuna smanjiti proračunski deficit u ovoj godini na tri posto BDP-a. To znači, kako je pojasnio, da bi proračunski deficit iznosio oko jedne milijarde eura, što je gotovo dvostruko manje nego ranijih godina, a vlada računa da će proračunski prihodi u 2012. iznositi 7,8 milijardi eura.

Prema Šušteršičevim riječima formirana je i skupina koja će do 20. travnja zajedno sa agencijom za državnu imovinu voditi razgovore s mogućim ulagačima u NLB, kako bi ispitala njihovu spremnost za dokapitalizaciju najveće slovenske banke, budući da ona treba biti dokapitalizirana svježim sredstvima do sredine ove godine.

Nakon države najveći pojedinačni vlasnik NLB-a je belgijska bankarsko-osiguravajuća skupina KBC, no ona je u prijašnjih nekoliko dokapitalizacija sudjelovala s minimalnim sredstvima, nezadovoljna što joj nije bilo omogućeno stjecanje većinskog paketa dionica.

Šušteršič je ocijenio da NLB i dalje treba pokušati prodati svoje nestrateške investicije, poput dionica Mercatora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mercator, nkbm, nlb, janez susteršič, slovenija