A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/POLICIJA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Policija potvrdila uhićenja za Medački džep: Uhićena su petorica bivših vojnika | Politika+
Crna kronika

AKCIJA: Policija potvrdila uhićenja za Medački džep: Uhićena su petorica bivših vojnika

Za ratni zločin u Medačkom džepu, Mirko Norac bio je osuđen na šest godina zatvora.

Piše: PolitikaPlus

Iz MUP-a su potvrdili da su danas uhićena petorica bivših hrvatskih vojnika koje se sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu 1993.

 

"Dvojica osumnjičenika uhićena su u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu", potvrdila je Hini Marina Mandić iz MUP-ova Odjela za odnose s javnošću.

 

Za te je zločine po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno osuđen general Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne

Identitet uhićenih nije željela otkriti, no potvrdila ja da ih se sumnjiči za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu u rujnu 1993.

 

Za sada nije poznato za koja nedjela ih se točno sumnjiči i u kojoj postrojbi su sudjelovali u akciji Medački džep.

 

Svi su privedeni u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Nakon kriminalističkog istraživanja bit će privedeni pritvorskom nadzorniku, a sutra se očekuje njihovo ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi slučaj. Glasnogovornica Dunja Pavliček Hini je potvrdila da se postupak vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku, što znači da istragu vodi državno odvjetništvo, a ne sud.

 

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

 

Za te je zločine po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno osuđen general Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne. Norac je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkome džepu i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

 

Suoptuženi general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

 

Suđenje Ademiju i Norcu, kojemu je predsjednik države Ivo Josipović oduzeo generalski čin, prvi je slučaj koji je Hrvatskoj prepustio Haaški sud.

 

Nakon suđenja neke nevladine udruge iz Hrvatske, ali i međunarodna nevladina organizacija za promicanje i zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) prozvale su hrvatske vlasti da su propustile pokrenuti istrage protiv nekih visokih vojnih i političkih dužnosnika iako ima javno dostupnih sudskih podataka koji bi ih mogli teretiti.