Burze

POSLOVANJE: Na europskim burzama najveći dobitnik je bankarski sektor

Jeftini trogodišnji krediti, koje je Europska središnja banka plasirala u srijedu, povećavaju likvidnost na financijskim tržištima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su novi jeftini krediti Europske središnje banke povećali likvidnost na financijskim tržištima i podržali ulaganja u rizičniju imovinu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.088 bodova, najvišu razinu u tjedan dana.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 posto.

Jeftini trogodišnji krediti, koje je Europska središnja banka plasirala u srijedu, povećavaju likvidnost na financijskim tržištima, a time ublažavaju dužničku krizu jer padaju prinosi na obveznice prezaduženih članica eurozone.

To, pak, potiče sklonost ulagača prema rizičnijim ulaganjima, kao što su dionice.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor, s rastom od 0,5 posto. Od početka godine STOXX Europe 600 indeks tog sektora porastao je 19 posto, dok je lani potonuo 32 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 9.777 bodova, najvišu razinu u sedam mjeseci. U cijelom ovom tjednu porastao je 1,3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, burza, frankfurtska burza, tečaj